Ma is rengeteg terve van

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma beszélgetősorozata, a Múzeumi Szalon legutóbbi pozsonyi rendezvényének Quittner János mesterkoreográfus volt a vendége. A Szalon házigazdája, Miklósi Péter publicista fordulatokban és eseményekben gazdag, négy országhoz (Szlovákia, Magyarország, Németország, Ausztrália) kötődő életpályájáról faggatta.

Somogyi Tibor felvételeA 67. évében járó Quittner János jellegzetes, sűrű, ősz üstöke kapcsán megjegyezte: abban benne van a kor is és a gondok is. Nem olyan ember, aki könnyen felejt, árulta el magáról. „Mélyen őrzöm a fájdalmaimat, nem tudok túllépni rajtuk. Elég érzékeny ember vagyok, a pályám is ezt mutatja. Egy-egy kudarc után persze eltűnődik az ember önmagán, megpróbál tanulni belőle.” Ő azonban úgy véli, az őt ért kudarcok fele „előre főzött, előre tálalt” volt.

Kora kapcsán megjegyezte azt is: gyerekszemmel a hatvan éven felüliek aggastyánnak tűntek szá?mára, most azonban, hogy ő is elérte ezt az életkort, egyáltalán nem érzi magát aggastyánnak, még rengeteg terve és elképzelése van, amelyeket szeretne megvalósítani. Az idősebb kor velejárója, „adottsága” azonban már nála is jelentkezett: gyerekkora élményei kristálytiszta élességgel térnek vissza. „A gyerekkor nagyon meghatározó, egy művészember számára fokozottan”, mondta, s egyfajta kapaszkodót is jelentettek neki gyerekkori emlékei az emigrációban. Amikor nagyon gyötörte a honvágy, papírra vetette, hogy álmaiban folyton visszatérő szülőhelyén, Pozsony-Vereknyén melyik házban ki hogyan lakott, vagy hogy ki cserélt házat. A mai Vereknye persze már nem az, ami évtizedekkel ezelőtt volt: „nekem a régi, lebontott Vereknye jelent sokat, és a hozzá fűző emlékek”.

Quittner János régi pozsonyi családból származik, felmenőit 650 évre vezeti vissza, és nagy szeretettel gondol szüleire, „akik példamutató magyarsággal nevel?tek”. Arra is magyarázattal szolgált, hogy amikor 1983-ban a Szőttes (amelynek 1969-től koreográfusa és művészeti vezetője volt), valamint a Csemadok és a kulturális minisztérium vitája, amely a néptáncegyüttes mű?kö?dése körül folyt, mélypontra jutott, miért nem állt meg egészen Ausztráliáig. Miután a Beneš-dekrétumok az ő családja életét is alapjaiban forgatták fel („apám összes testvérét a beneši dekrétumok vitték el Pozsonyból”), rokonságának java része 1945 után a távoli kontinensen kötött ki. A mesterkoreográfus 1983 decemberéig azonban még Németországban tartózkodott a családjával, s mint mondta, „nem úgy mentünk el, hogy disszidálunk”. Még reménykedett abban, hogy rendeződik a Szőttes körüli helyzet. Reményei azonban hamar szertefoszlottak, így elindultak a rokonokhoz Ausztráliába. A több évtizedes pálya fontos állomásainak felelevenítése során szóba kerültek mesterei is: első mesterének Horváth Rudolfot tartja. Rábai Miklós, a magyar Állami Népi Együttes koreográfusa is nagyon fontos személyiség az életében: szinte a fogadott fiának tekintette őt. A Rábai Miklóshoz fűződő szoros köteléknek is köszönhető, hogy Quittner János koreográfusként később az ő nyomdokaiba igyekezett lépni, s ez szinte természetes módon a dramatikus tánc felé vitte.

Szóba került az is, milyenek voltak a Csemadokban a 60-as évek, s természetesen megkerülhetetlen volt életének egyik fontos állomása, a Szőttes. Életének a Szőtteshez fűződő fejezete kapcsán Quittner János elmondta: számára a megvalósult álmot jelentette, úgy érezte, lehetőséget kapott az együttessel, hogy megmutathassa azt, ahogyan ő a néptáncról gondolkodik.

Kiégettnek nem érzi magát, magányosnak, csalódottnak sem, azt egy kicsit fájlalja, hogy a tudására manapság nem tartanak igényt, pedig, mint megjegyezte, számítógépe 7-8 kész forgatókönyvet rejt. Két régi nagy terve van: az István, a király című rockoperát szeretné színpadra állítani Gombaszögön, és szeretné megrendezni az Út a Golgotára című táncjátékot is.

Elárulta: nem tud munka nélkül élni, s Ausztráliában is ez volt az egyetlen ellenszere annak a honvágynak, amely éveken keresztül tombolt benne. Az ottani életstílusból nem ragadt rá a „keep smiling”, megtanulta viszont lezárni magában a dolgokat. Különbséget tenni az „ez volt” és az „ez van” között. Arra a kérdésre, hol érzi magát otthon, az 1990-ben a magyarországi Sérfenyőszigeten letelepedett mesterkoreográfus így válaszolt: „én mindig itt vagyok otthon”.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?