Ma 80 éves Franco Nero

ddddd

Ma ünnepli nyolcvanadik születésnapját a karizmatikus olasz filmsztár, Franco Nero, aki több magyar produkcióban is szerepelt, és otthon érzi magát Budapesten.

Francesco Sparanero néven született, Parmában nőtt fel, ahol csendőr apja szolgálatot teljesített. Korán elkötelezte magát a színészet mellett, már hatévesen színpadon állt. Mégis a milánói egyetem kereskedelmi szakára iratkozott be, a tandíjra úgy teremtette elő a pénzt, hogy éjszakai bárokban énekelt.

A sármos, kék szemű fiatalember könyvelőként kezdett dolgozni, de továbbra is a film világa vonzotta, úgyhogy Rómába ment szerencsét próbálni, ekkor vette fel a Franco Nero művésznevet. Első szerepét 1963-ban kapta, az áttörésre azonban még néhány évet várnia kellett, az 1966-os Django című spagettiwesternig. Ennek a filmnek harmincnál több folytatása született, de egyik sem tudta felülmúlni az első sikerét. Napjaink nemzedékének Quentin Tarantino idézte meg a titokzatos pisztolyhős alakját Django elszabadul című filmjében. A spagettiwestern műfaja előtt tisztelgő alkotásban Jamie Foxx alakítja a főszerepet, de néhány pillanatra felbukkan benne az eredeti Django, Franco Nero is.

Meg akarta úszni a beskatulyázást, ezért több műfajban kipróbálta magát. Szerepelt sci-fikben, drámákban és vígjátékokban is. Hollywoodban a John Houston által rendezett A Biblia című filmeposznak köszönhetően ismerték meg a nevét, amelyben Ábelt alakította. A Broadwayn nagy sikert aratott Camelot musical filmváltozatában Sir Lancelotot játszotta, ezért a szerepért Golden Globe-díjra jelölték. Filmbéli partnere, Vanessa Redgrave egy időre élettársa is lett, kapcsolatukból 1969-ben egy fiú született, aki szülei nyomdokaiba lépve a filmes szakmában dolgozik íróként, dokumentumfilmesként. A színészt a hetvenes években gyengéd szálak fűzték Catherine Deneuve, Goldie Hawn és Ursula Andress színésznőkhöz is.

Pályafutása során több mint kétszáz filmben szerepelt, művészi igényű alkotás (például az 1970-es, Luis Bunuel rendezte Tristana) és kommersz egyaránt akadt közöttük. Sokoldalúságát az akciófilmektől kezdve (Bűntény a Via Venetón, Fehér Agyar visszatér, Keoma, A Kobra napja, A nindzsa színre lép, Még drágább az életed) a politikai krimiken át (Mint a bagoly nappal, A rendőrfelügyelő vallomása az államügyésznek, A vizsgálat leárult, felejtse el, A szalamandra) a történelmi alkotásokig (Mussolini végnapjai, Mexikó lángokban, Láttam az új világ születését) bizonyította.
Több magyar filmben is szerepet vállalt: játszott Koltay Gábor Julianus barát, Sacra Corona és Honfoglalás című alkotásaiban, utóbbiban ő alakította Árpád vezért. 2007-ben az Almási Tamás rendezte Márió és a varázsló című filmben állt a kamera elé.

Franco Nero ma is lelkesen dolgozik, már tele van a 2022-es naptára, és jó pár szerződést írt alá az azután következő évekre is. Legutóbb azért került fókuszba, mert az általa rendezett Az ember, aki Istent rajzolt című drámában először ajánlott szerepet Kevin Spaceynek azóta, hogy a színész zaklatási botránya miatt 2017-ben kegyvesztett lett Hollywoodban.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?