Londoni csapás

A Csúcsformában folytatása után most Jackie másik sikeres hollywoodi filmjének, az Új csapásnak is elkészült a második része. Úgy látszik, az amerikai közönség leginkább duókban fogadja el a kung-fu mestert, Chris Tucker, valamint Owen Wilson társaságában.
1886, Kína.

A Csúcsformában folytatása után most Jackie másik sikeres hollywoodi filmjének, az Új csapásnak is elkészült a második része. Úgy látszik, az amerikai közönség leginkább duókban fogadja el a kung-fu mestert, Chris Tucker, valamint Owen Wilson társaságában.

1886, Kína. Ismeretlen támadók ellopnak egy felbecsülhetetlen értékű ereklyét, egyúttal elteszik láb alól az azt őrző férfit. Ez utóbbi különösen nagy hiba volt részükről, mivel hogy az illető a Carson City-beli seriff, Chon Wang (Jackie Chan) apja volt. Chon régi jó haverja, a szélhámos Roy O’Bannon (Owen Wilson) társaságában szimatolni kezd a gyilkosok után. A nyomok a tengerentúlra, méghozzá Angliába vezetnek...

Egy ilyen mozi élvezhető

égéhez két dolog szükséges: humor és akció. A Shanghai Knightsban mindkettő megvan, pont megfelelő adagolásban. Már az előző részben (és a kismillió korábbi buddy comedyban) megszokhattuk, hogy a fő viccforrás a két főszereplő kultúrája közti különbség. Hogy azért mégse teljesen ugyanazt lőjék el másodszor is, emellé most olyan terepet kapunk, amely mindkét szereplő számára idegen: a 19. század végi Londont. A sok híres helyszín (Big Ben, Panoptikum) és a kor nagy alakjai (Arthur Conan Doyle, vagy az angol királynő) szintén alapul szolgálnak egy-egy poénnak, emellett még a Chon Wang és a John Wayne nevek hasonlóságával is eljátszanak egy párszor. A készítők elsütik a „románc a haver hugicájával” mesét is (a’la Tango & Cash), ezúttal Jackie filmbeli testvére az „áldozat”, a gyönyörű Fann Wong alakításában. A humor – Jackie módra – az akciójelenetekbe is beköltözik, egy alkalommal hősünk a Singin’ In The Raint megidézve intézi el a rosszfiúkat. Apropó rosszfiúk: soraikban brillírozik egy másik távol-keleti akciósztár, az Iron Monkeyból ismert Donnie Yen.

Akárhogy is, aki nem szereti Jackie-t – bár számomra nem világos, hogy mit nem lehet szeretni egy ilyen energikus, vidám fazonon, de mindegy –, az most nem a Shanghai Knights hatására fog megbarátkozni vele, aki viszont kedveli a munkásságát, az jól fog szórakozni ezen a filmen is. Ez a jópofa baromság ugyan kis visszalépésnek számít a nálunk még be nem mutatott, komolyabb hangvételű The Accidental Spy után, de a félresikerült A szmokingerhez viszonyítva mindenképpen haladás kedvenc hongkongi bunyósunk pályáján. (mozinet)

A londoni csapás, (Shanghai Knights, Šanghajskí rytieri), színes, amerikai film, 97 perc, 2002, Rendezte: David Dobkin, Szereplők: Jackie Chan, Owen Wilson, Donnie Yen, Fann Wong, Tom Fisher

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?