Lokálpatrióta szellemiséggel

Muzsla. A régebbi, vonatkozó rendelet három évvel ezelőtti módosítása révén újabb lendületet vett az iskolák névadási gyakorlata. Napjainkban egyre több helység alapiskolája – a tiszteletadás és az emlékezés jegyében – a múlt kulturális, tudományos vagy politikai életének jeles alakjától kölcsönzi a nevét.

Muzsla. A régebbi, vonatkozó rendelet három évvel ezelőtti módosítása révén újabb lendületet vett az iskolák névadási gyakorlata. Napjainkban egyre több helység alapiskolája – a tiszteletadás és az emlékezés jegyében – a múlt kulturális, tudományos vagy politikai életének jeles alakjától kölcsönzi a nevét. Más települések sorában az Érsekújvári járásban található Muzslán is a közelmúltban tartották a helyi alapiskola névadó ünnepségét. Az iskola Máriának, a falu temploma oltalmazójának napján ünnepélyes keretek közt vette fel az iskolapolgárok közös döntése nyomán Endrődy János nevét. Nemes Endrődy János a 19. században mintegy félszáz évig volt a muzslaiak kántortanítója – tudtuk meg Búcsi Teréztől, az alapiskola igazgatónőjétől. A névadó személyiség múlhatatlan érdemeket szerzett egyebek mellett azzal, hogy kora leghaladóbb pedagógiai törekvéseit képviselte, és mindennapi tevékenysége során is alkalmazta ezeket a modern nevelési-tanítási módszereket. Endrődy János jelentős reformokat hajtott végre a helyi oktatásban, tevékenységével hosszú időre meghatározva színvonalát – fűzte hozzá az igazgató asszony. „Korábban csupán egy alapiskola voltunk a sok jellegtelen elnevezésű oktatási intézmény sorában. A névadó ünnepség óta egyedi elnevezésünknek köszönhetően valóban különlegesnek tekinthetjük magunkat, és büszkén viselhetjük annak a személyiségnek a nevét, aki sokat tett iskolánk jövőjéért és mindenkori hírnevéért” – árulta el Búcsi Teréz.

A szeptemberben tartott ünnepség a névadó személyiség síremlékének megkoszorúzásával kezdődött. Az iskola diákjai virágcsokrokat helyeztek el Endrődy János sírján. A délutáni ünnepi szentmisét Beér Miklós esztergomi segédpüspök és Bartal Károly Tamás jászóvári apát celebrálta a község plébánosa, Burián László segédletével. A névadó ünnepségen a környékbeli alapiskolák igazgatóin és Esztergom város küldöttein kívül jelen volt többek közt Csáky Pál miniszterelnök-helyettes és Szigeti László, az oktatási tárca államtitkára is.

„Az Endrődy János Magyar Tannyelvű Alapiskola szerencsés helyzetben van – tudtuk meg az igazgatónőtől –, mert a község polgármestere szívén viseli az intézmény sorsát. A falu vezetése számára nagyon fontos, hogy mind a helyi diákok, mind pedig a pedagógusok érezzék a fenntartó önkormányzat gondoskodását.” A falu egyértelmű anyagi és erkölcsi támogatásán kívül a szülők részéről megnyilvánuló segítő szándék is hozzájárul az iskola életének megkönnyítéséhez. Jelenleg mintegy 160 diák látogatja az iskolát, az elsősök létszáma pedig – Búcsi Teréz igazgató asszony nem kis büszkeségére – idén húszra növekedett. Az intézményt nemcsak a helyi gyerekek látogatják, hanem a környező majorokban élő családok csemetéi is. A muzslai alapiskolában korábban szlovák nyelven is folyt tanítás, idén azonban jelentkezők híján nem nyitottak szlovák osztályt. Mivel a jelen igényeihez egy kistelepülés iskolájának is alkalmazkodnia kell, a korszerű és színvonalas oktatás biztosítása érdekében a muzslai iskolában egy tantermet számítógépekkel is felszereltek. Az igazgatónő elmondta: „A tantestület tagjai kedvvel végzik a munkájukat, összetartó közösséget alkotnak, és a mindennapi pedagógiai tevékenységük során is igyekeznek szeretetteljes légkört teremteni. Az oktatás valóban családias légkörben zajlik.”

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?