Levegőt minden gyereknek!

Minél több kellemetlenségben van részünk a nagyvárosi életformánk miatt – tömegközlekedés, gyors étkezés, kedvezőtlen munkakörülmények, stressz –, annál jobban becsüljük, élvezzük azt a helyet, ahol családi, baráti körben képesek vagyunk feloldódni.

Minél több kellemetlenségben van részünk a nagyvárosi életformánk miatt – tömegközlekedés, gyors étkezés, kedvezőtlen munkakörülmények, stressz –, annál jobban becsüljük, élvezzük azt a helyet, ahol családi, baráti körben képesek vagyunk feloldódni. Az otthon általában menedék szokott lenni, alig akad valaki, aki a napi hajsza után ne örülne annak, hogy lepihen a kényelmesen berendezett nappaliban, vagy együtt hancúrozik gyermekeivel a lakás valamelyik helyiségében. De mert a zárt téren belül is sok veszély leselkedik ránk, a szakértők egyre nagyobb hangsúlyt helyeznek az biztonságos otthon megteremtésének fontosságára. Egyik alapkövetelmény a levegő tisztasága. Nemcsak ételre, italra van szükségünk, hanem napi kb. 20 köbméter levegőre is. És mert a modern kor embere életének 90 százalékát zárt térben tölti, követelnie kellene, hogy a belélegzett levegő a lehető legtisztább legyen. A tudósok kimutatták, hogy míg egy köbméter városi levegő 100 millió egészségre káros részecskét tartalmaz – ugyanennyi található a városi lakásokban is –, a tiszta hegyi (tengeri) levegő csak egymilliót. Nem csoda tehát, hogy az egészségünkre károsan ható és a levegőben található mikrobák, pollenek, penészek elleni védekezésre szólítanak a szakértők.

A benti levegőt általában alapos szellőztetéssel próbáljuk élvezhetővé tenni, miközben tudatosítanunk kell, hogy csakis portalanítással együtt érünk el kedvező eredményt. A nagy szívóképességű háztartási eszközre leginkább ott van szükség, ahol a gyerekek, de a felnőttek is allergiában, asztmában szenvednek. Általában nem is tudatosítjuk – magyarázza dr. Peter Pružinec tüdőgyógyász, minisztériumi szakértő –, hogy legalább 100 millió ember számára gondot okoz a légzés. A kiváló gyógyszerek, az Easy-Breathe inhalátorok ugyan segítik a levegőhöz jutást, ám a levegő tisztaságának megteremtése ránk hárul. Örömmel közli, hogy nem csupán a gyógyszergyártó társaságok figyelmeztetnek a tiszta levegő fontosságára.

Olvasóink előtt nem ismeretlenek a svéd Electrolux társaság háztartási eszközei, a porszívók és a légtisztítók, az újdonságnak számító www.zdravyvzduch.sk honlap, illetve a cég Egészségesebb otthon tervezete. – Kezdeményezésünk a szakértőkkel való együttműködésen alapszik. Folyamatosan felméréseket készítenek a levegő, illetve a lakások porszennyezettségéről, valamint arról, a porszívók és a légtisztítók mennyire képesek kiszűrni a kárpitból és a levegőből az egészségkárosító anyagokat – tudatja Monika Karoliová, a cég termékmenedzsere. Mivel a minőségi javulás jelentős, és Szlovákiában egyre több az allergiás megbetegedés, valamint a cégvezetés tudatosítja, hogy a családok anyagi helyzete nem a legkedvezőbb, 15 százalékos kedvezményt nyújtanak mindazoknak, akik vásárláskor orvosi igazolást mutatnak fel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?