Kultúra

Létképek a térben

Somorja.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2015. augusztus 20. 19:00

Somorja. A tér, az idő és a külső világ emberi belsőben lecsapódó lenyomatának kivetítése, kimetszése, átvitele szobrászi térbe és festői síkba fiatalos, markáns vizuális formai eszközökkel – ezt kínálja az a tárlat, melyet négy fiatal magyarországi képzőművész alkotásaiból rendeztek a városi művélődési központ Prohászka Istvánról elvevezett termében.

A magyar művészek – Esse Bánki Ákos, Majoros Áron Zsolt, Németh Marcell, Rajcsók Attila – munkáit a DUNART.COM5 nemzetközi művészeti szimpózium nyitányaként tárták közönség elé.

„Tér és idő elemeinek vallatása, rétegeinek feltárása, a képi és plasztikai hagyományban alámerülve, majd szilánkjaira, pixeljeire szétesett világunkban e rétegek újrarendezése. A négy fiatal művész valami ilyesmit valósít meg” – fogalmaz Tolnay Imre grafikusművész.

E gondolatot folytatva: a tér-időforgács olyan újrarendezése valósul meg, amelynek nyomán összetett létkép kerekedik műtárgyként valóságból, jelenből vagy emlékből származó, érzéseken áttranszformált tapasztalati ismeretekből. Az újrarendező, mélyrétegű artisztikus feltárás olyan művészi hozzáállással valósul meg, amely a hagyományt – építő kiegészítéssel és újító variálással – a kortárs művészi ideálhoz formálja.

Ez az attitűd jellemzi Németh Marcell Köztes tér I., II. című alkotásait. A szobrászati-festészeti tradíciót, amelyet építészeti (életképet ábrázoló homlokzati) elemként csodálunk, valamint a finom ötvösművészeti hagyományt letisztult, egyedi kortárs művészeti fenoménné formálja. Finom térrétegeket egymásra halmozó szobor-táblaképet vés-farag Németh Marcell. Nyomasztó szürke-sötét kép-szobor-, szobor-képművein olyan létszituációkat tesz átélhetővé, vagy olyan élmények emlékekeit hozza vissza, amelyek lehatárolatlan, monumentális, emberi beavatkozás nyomát viselő természeti térhez kapcsolódnak.

Minőségi védjegye ez a magatartás Majoros Áron Zsoltnak is. És micsoda minőség az, ahogy ő a szobrászati hagyományt konvertálva sávokból vagy pontokból rétegezi, építi-szerkeszti testkompozícióit geometrikus rendbe és a testet működtető (fenntartó, éltető, igazgató, irányító) rendszerbe. Majoros Áron Zsolt úgy mintáz, hogy varázsol – szobor-optikai játékkal megigézi a szemet, a szobor-test belsejébe vonzza, vezeti a tekintetet. Mert ott van az anyagi elrendezés-elrendeződés mögötti lényeg – a szellemi-lelki mag, létünk mozgatója.

Ezt a magot rejtik és csillantják meg Rajcsók Attila jelképteremtő tárgyai és Esse Bánki Ákos térátfogalmazó festményei is.

A kiállítás augusztus 31-ig látható.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Igyekszünk olcsóbban fűteni – téma a keddi Új Szóban

A sajtószabadságból végül a jelenlegi koalíció is lefaragott

Brutális hőség tombol Cipruson

Kegyetlen hőség lesz a hétvégén, kiadták a riasztást!

sport a tévében

Az úszó-vb utolsó napja jön

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij visszahívta Ukrajna szlovákiai nagykövetét

kecske k

Kamikaze-kecskével robbantottak fel negyven orosz katonát az ukránok

kép

Lövöldözés tört ki egy melegklub előtt, többen meghaltak

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.