Letavy huszonegyedszer

Krokava. Hét országból több mint háromszáz művész érkezett a Rimaszombati járás északkeleti csücskében levő Krokavára a huszonegyedik alkalommal megrendezett Letavy alkotótáborba. A tábort először 1985-ben rendezték meg Rimaszombat mellett, a kurinci tó partján.

Krokava. Hét országból több mint háromszáz művész érkezett a Rimaszombati járás északkeleti csücskében levő Krokavára a huszonegyedik alkalommal megrendezett Letavy alkotótáborba. A tábort először 1985-ben rendezték meg Rimaszombat mellett, a kurinci tó partján. Fiatal képzőművészek ötlete alapján szerveződött az alkotótábor, egyfajta alternatívaként az akkori sablonos és ideológiai keretek közé szorított művészetértelmezés és alkotás ellensúlyozásaként.

Az elmúlt két évtized alatt a baráti társaság által szervezett pár napos együttlétből egyhetes nemzetközi művésztábor lett, amelyet az ország egyik legrangosabb képzőművészeti eseményeként tartanak számon. Tizenhárom alkotóműhelyben folyik a munka, a klasszikus grafikai, festészeti, rajz- és textilművész műhelyek mellett idén először illusztrátorok, ékszerkészítők és tipográfusok is lehetőséget kaptak tudásuk fejlesztésére. Harmadik éve a digitális fényképezéssel foglalkozó alkotók is itt találkoznak, emellett színházzal, akcióművészettel, irodalommal és filmművészettel is foglalkoznak a Letavy lakói. Az alkotótábor programját szerzői estek, fiatal akcióművészek bemutatkozása, amatőr zenei és színházi társulások bemutatói és koncertjei is színesítik.

Marián Lacko, az egykori alapító elmondása szerint az eddigi táborokban összesen 4450 alkotó vett részt a foglalkozásokon. Szlovákián kívül Csehországból, Magyarországról, Németországból, Ausztriából, Ukrajnából, Finnországból, Hollandiából, Horvátországból, Szerbiából, Romániából, Lengyelországból és Olaszországból érkezett művészek mellett Angolából és az Egyesült Államokból is voltak már résztvevői az alkotótábornak.

A Letavy alkotótábor augusztus 13-a és 19-e között működik, az itt született legjobb alkotásokból a rimaszombati Városi Művelődési Ház kiállítótermében még idén kora ősszel reprezentatív tárlat nyílik.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?