Lemondott a Budapesti Operettszínház nagy hatalmú művészeti vezetője

Budapest.

Budapest. Kerényi Miklós Gábor lemondott vezetői tiszt-ségéről az Operettszínházban, miután a napokban több Facebook-komment, blogbe-jegyzés és újságcikk vádolta szexuális zaklatással és hatalommal való visszaélé-sekkel.

A színház egykori igazgatója és jelenlegi művészeti vezetője a következő közleményt juttatta el az Indexhez: „Visszautasítom mindazon állításokat, pletykákat, híreszteléseket, melyek az elmúlt napokban engem értek és imádott társulatom mindennapjait, működését mérgezték és mérgezik. Hogy a nyugodt munkát biztosítsam, döntésem az, hogy a mai nappal munkáltatómtól felmentésemet kértem a Budapesti Operettszínház művészeti vezetői tevékenysége alól, továbbá nyugdíjazásomat kezdeményeztem. Szentpétervári bemutatómat követően minden erőmmel azon leszek, hogy tisztázzam magam.”

Az Operettszínház is kiadott egy nyilatkozatot, amelyben azt írják, elítélik a szexuális zaklatás minden formáját, különös tekintettel azokra az esetekre, amelyek hatalommal való visszaéléssel együtt valósulnak meg. Ki fogják vizsgálni az összes felmerült ügyet, bár nincs tudomásuk egyetlen ilyen esetről sem.

Az Index három olyan emberrel is beszélt, akik egymástól függetlenül azt mondták: Kerényi valamilyen problémára hivatkozva azt mondta, meg kell büntetnie őket, a büntetés pedig az volt, hogy elverte vagy el akarta verni a meztelen feneküket. Beszéltek két olyan egykori munkatárssal, akik – szintén egymástól függetlenül – fogdosásról, kéretlen szexuális közeledésről számoltak be, és két olyan színésszel, akik jelen voltak ilyen alkalmakkor, és megerősítették, hogy történtek ilyen esetek. Viszont valamennyi interjúalany fél a következményektől.

A színház egykori színésze, aki mindenki máshoz hasonlóan neve elhallgatását kérte, azt mondja: „Az igazgató pedagógiai módszereinek széles a skálája: verbális és fizikai megalázás, nyilvános pofonok. Az elfenekelések tanúk nélkül zajlottak. Az irodájába kellett felmennem, egy verssel vagy egy monológgal kellett készülnöm. Az instrukciók között szerepelt, hogy úgy mondjam a szöveget, hogy dühös vagyok. Nekifutottam többször is, de nem volt elégedett az eredménnyel. Ekkor azt mondta: jó, akkor vegyem le a nadrágomat, és hasaljak a térdére. Nem akartam, de erőszakosan rám parancsolt; megijedtem, úgyhogy megtettem.”

Paradox módon az áldozatok azok, akik próbálnak névtelenek maradni, mert rettegnek attól, hogy a megvádolt nagy hatalmú, befolyásos színházi ember befolyása tönkreteszi őket, derékba töri a karrierjüket. Az Index szerint az érintett színházban azonnali hatályú felmondásra számíthat, aki nyilatkozik a sajtónak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?