Látványos tengeri bestiák

tf

A történet átértékeli az ember és a természet között fennálló kapcsolatot.

A produkció, mely a Netflix Animations égisze alatt készült, jó eséllyel szállhat versenybe az animációs alkotásoknak kijáró Oscarért jövőre.

Az animációt Chris Williams rendezte, akinek a nevéhez olyan Disney-produkciók sikere fűződik, mint például a Moana és a Hős6os, de Nell Benjaminnal ő kezeskedik a forgatókönyvért is. A lendületes történet mellett nem spóroltak a látványvilággal sem, s bár egyik téren se számítsunk merész újításokra, a produkció mindvégig tartogat izgalmas megoldásokat.

A történetet a 16. és 17. századi tengerészeti térképek inspirálták: ezeken a korabeli kartográfusok hatalmas tengeri lényeket rajzoltak az óceánok vizébe. Ilyen lények kelnek életre a Netflix produkciójában, hogy egy egész mesebeli szigetországot tartsanak rettegésben. A szörnyek az óceán mélyéről emelkednek ki, hogy gigantikus, polipszerű karjaikkal óriási tengerjáró vitorláshajókat rántsanak a mélybe. Hősies szörny-vadászok, minden hájjal megkent tengerészek csapatai kelnek hát tengerre, hogy elbánjanak egy-egy szörnnyel. Ezután hazaviszik a trófeát a szigetország királyának és királynőjének, akik busás vérdíjat tűztek a fenevadak fejére. Nem csoda, hiszen a tengeri lények jócskán megkeserítik népük életét. Vagy mégsem így áll a helyzet? Sejthetjük, hogy az alapképlet nem ennyire egyszerű: mint ahogy az manapság előre borítékolható, a történet átértékeli az ember és a természet között fennálló kapcsolatot, és megkérdőjelezi a pusztító tengeri hadjáratok gyakorlatát.

A történet főhőse Maisie, egy árvaházban elő kislány, aki minden szabad percét arra használja, hogy tengeri fenevadakról és legendás szörnyvadász tengerészekről szóló könyveket bújjon. A téma iránti lelkesedésének oka az, hogy szülei egy fenevaddal való összecsapásban estek el. Leginkább az Elkerülhetetlen nevű tengeri szörnyeket űző vadászhajó áll Maisie érdeklődése középpontjában. Amikor ez a hajó attól az árvaháztól nem messze horgonyozik le, ahol Maisie él, a kislány nem habozik, felszökik a fedélzetre. A hajó legénysége ezúttal a Dühöngő nevű fenevadat szeretné becserkészni. A hajót a megfáradt Crow kapitány irányítja, aki hosszú-hosszú éveken át vívja már a tengeri csatákat, és fél szemét a fenevaddal való csatában vesztette el, míg Jacob az első számú szörnyvadász a fedélzeten, joggal pályázik a kapitány pozíciójára. Az út során Maisie és Jacob közelebbről ismerkednek meg a szörnnyel, mint ahogy arra számítottak, ez azonban felnyitja számukra annak lehetőségét, hogy újraértékeljék az ember és a tengeri lények közötti kapcsolatot.

Az animáció vizualitását látva a legigényesebb nézők is elismerően csettinthetnek. Látványos víz alatti jelenetekben és gyönyörű hátterekben gyönyörködhetünk. Sőt, a látványvilág helyenként meglepő megoldásokkal is szolgál: például mikor a hatalmas, piros színű szörny egy szigetre veti Maisie-t és Jacobot, főhőseink egészen festőinek mondható rózsaszín homokban landolnak. És hogy a forgatókönyv megoldásait is méltassuk, egészítsük ezt ki azzal, hogy Maisiet és Jacobot a fenevad előzőleg hatalmas szájával elnyelte, és hogy hőseink nos, a szörny orrlyukán másztak ki. A forgatókönyv fanyar humorú, olykor ironikus, sőt morbid megoldásokba hajlik.

A tengeri fenevad egy óra és 55 perc játékidejével nemcsak olyan produkció, melyet lelkiismeret-furdalás nélkül kapcsolhatunk be csemetéinknek, de azt sem fogjuk megbánni, ha velük együtt mi is leülünk a képernyő elé.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?