Lány a mikrofon mögött

<p>Ezt is megértük: készült egy dokumentumfilm Janis Joplinról, ráadásul annyira korrekt, hogy csak ámulunk és bámulunk - így is be lehet mutatni valakinek az életét.</p>

Amy Berg rendező láthatólag nagy csodálója a fiatalon elhunyt bluesénekesnőnek, de mégsem lesz patetikus óda ebből a száz percből, a néző nem azt érzi, hogy már megint átverik, és a valóság helyett a vágyott képet látjuk. A Janis - A Janis Joplin-sztori tényleg az igazat mondja, és ezzel kissé le is rombolja az énekesnő mítoszát. Pardon: nem is az énekesnőét, hiszen a dokumentumfilm elsősorban az emberről szól, aki a dalok mögött van, aki lejön a színpadról, és csak a magány várja. Látjuk, hogyan lesz a fiatal lányból lázadó tinédzser, aki valamiért nem akar megfelelni a kor elvárásainak, játssza a hippit, fiúsan öltözködik, és, elmondása szerint, egészen meglepődik, amikor kiderül, mennyire jó hangja van. 

Amy Berg utánajárt a történetének, barátok, pályatársak szólalnak meg, archív felvételeket, dokumentumokat mutogatnak, és mindenki hozzátesz valamit a Joplin-képhez. Kirajzolódik egy szorongó nő alakja, akinek a színpad a mentsvára, de ez is csak ideig-óráig tart. Janis Joplin 1970 októberében túladagolta magát, így halt meg, ezzel belépett a 27esek klubjába. Halljuk a filmben is: az volt a végakarata, hogy a barátai bulizzanak egyet az emlékére. Aztán lemegy a stáblista, és a néző azon kapja magát, hogy elkezdi siratni az eltékozolt tehetséget. 

Szóval: a film működik és hat. 

Olyannyira, hogy az sem zavaró, mennyire figyelmen kívül hagyja a mozi a kort, és hiába szólnak a háttérben a slágerek, arról sem tudunk meg sokat, milyen zenei újításokat hozott Joplin. Persze, érthető ez, a rendezőt leginkább az esendő ember érdekli, és ebből a szempontból Amy Berg (aki egyébként 1970 októberében született) jól vizsgázott: megismerjük Janis Joplint, megismerjük a gyengeségeit, és megtudjuk, miért is lehetett annyira szeretni őt. Ennél többet várni egy dokumentumfilmtől talán dőreség lenne.  (Gera Márton)

Janis - A Janis Joplin-sztori. 
Amerikai dokumentumfilm, 2015. 103 perc. 
Rendezte: Amy Berg.
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?