Lakótársat keresünk

Az asztal körül legalább féltucatnyian ültek: egy szorgos angol lány, a hebrencs bátyja, egy tüchtig német, egy kelekótya olasz, egy temperamentumos spanyol és egy mosolygós francia srác. Ők hatan (és még néhány diáktársuk) a tavalyi év egyik francia sikerfilmjének főszereplői.

Az asztal körül legalább féltucatnyian ültek: egy szorgos angol lány, a hebrencs bátyja, egy tüchtig német, egy kelekótya olasz, egy temperamentumos spanyol és egy mosolygós francia srác. Ők hatan (és még néhány diáktársuk) a tavalyi év egyik francia sikerfilmjének főszereplői. Elsősorban persze Xavier, a huszonéves francia srác, aki egy jól fizető minisztériumi állásra készülve Barcelonába utazik, hogy nyelvet tanuljon, befejezze az egyetemet – és a nagybetűs élet, valamint a könyökvédős munka előtt még egyszer, amúgy istenigazából kitombolja magát. Ennek jegyében hibernálja kapcsolatát a barátnőjével (Audrey Tautou ezúttal csak mellékszerepben), és megpróbálja magát feltalálni a totális nemzetközi zűrzavarban. Az Erasmus-program keretében ugyanis Nyugat-Európa minden sarkából érkeztek diákok Barcelonába, és Xavier épp egy olyan soknemzetiségű kommunába cseppen, ahol hivatalos nyelv egyszerre három is van; mindegyik lakó vérmérsékletének megfelelően növeli vagy csökkenti a káoszt – nem meglepő, hogy a társaságba csak kimerítő „felvételi” útján lehet bekerülni. De ha már benn van az ember, kezdődnek a kalandok a hűtőbeosztás rendjétől a tanulási, alvási és szerelmi szokások kiismeréséig. Mert Barcelonában pezseg az élet, az egyetemi előadótermeken kívül az éjjeli bárok is zsúfoltak, Xavier is hamar megégeti magát. Pedig ő csak segíteni szeretett volna az ifjú házas Isabelle-nek, aki csak franciául beszél, és nehezen találja fel magát a városban... Hogyan kell meghódítani egy nálunk idősebb nőt? Miféle szerelmi praktikákkal ismertetheti meg a pasikat egy leszbikus lány? Ki, mikor és miért kerül egy angol srác ágyába? Működőképes-e a soknemzetiségű kommuna? Cédric Klapisch összeurópai romantikával és Erasmus-propagandával beoltott felnövekedéstörténete (szelídebben: vígjátéka) efféle kérdésekre próbál választ adni. Helyes film, mert nem akar többnek látszani, mint amire vállalkozott: játékos tanítómese tizen- és huszonéves kamaszoknak az érettségről, és arról, hogy az európuding próbája is a megevés... (est)

Lakótársat keresünk (L’Aubergie Espagnole / Euro Pudding / Erasmus a spol.), színes, francia film, 122 perc, R.: Cédric Klapisch, Sz.: Romain Duris, Audrey Tautou, Cécile De France

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?