Kultúra

Krónikus hörghurut

Jelige nélküli levélre: „77 éves vagyok és 1950 óta kezelnek bronchitis chronicával (idült hörghurut). Ismételten voltam légcsőtükrözésen. Kezeltek Chloramphenicollal, INH-val. A betegség nem múlt el, csak lecsillapodott, azóta is gyakran fellángol. Ilyenkor inhalálással, kamillateás, martilapus párolással próbálom leküzdeni, sajnos eredménytelenül, csak az antibiotikum segít. A Vasárnapban olvastam, hogy a diófa juglont tartalmaz, és ez öli a Staphylococcusokat. Nálam Streptococcus volt megállapítva, ez okozza a mandula- és ízületi gyulladásokat.”
ÚJ SZÓ ONLINE

2002. november 30. 07:00

apple
A légúti betegségek idejében történő és következetes kezelése a legjobb megelőzése a krónikussá válásnak. A légköri szennyeződés, valamint az allergiás betegségek népbetegséggé válása, és még sok tényező egyre gyakoribbá teszi a különféle visszatérő légúti fertőzéseket. Levelében említi, hogy Önnek már krónikus hörghurutja van. Ezt maradéktalanul sajnos már nem lehet meggyógyítani. Az említett eljárások hasznosak, de ma a kezelés sokkal sokrétűbb. Fellángolás esetén szükséges a tüdőgyógyászt felkeresni, hogy a rosszabbodást ritkábbá és rövidebbé tegyük. Az utóbbi évtizedben komoly haladást értek el a légúti betegségek kezelésében, főleg a helyileg ható, inhalátorral adagolható szerekkel. Ezek meggátolják a hörgők elhúzódó összehúzódását, elősegítik a légutak természetes öntisztulását, ezáltal a baktériumok nehezebben telepszenek meg tartósan a légutakban, nehezebben alakul ki idült fertőzés. Az Ön számára is van megfelelő gyógyszer, amely legalábbis enyhít a panaszain. A diófa említett hatóanyagát hatásos koncentrációban belsőleg sajnos nem lehet alkalmazni. Nem minden Streptococcus kórokozó, amire Ön utal, az a Streptococcus haemolyticus, az ún. Str. viridans a légutakban normálisan is előforduló, nem kórokozó baktérium.

Zárógondolatként említem meg, hogy a krónikus hörghurut egyik leggyakoribb oka (és még sok betegségé) a dohányzás.

Dr. Balázs Ferenc, kardiológus-belgyógyász

Önnek ajánljuk

Magára maradt az összefogásban a Magyar Fórum és az Összefogás

FTC–Újpest rangadó a tévében

Frissítve

Közös javaslattal zárultak a Híd, MKDSZ és MKP tárgyalásai

Változik az őszi nagytakarítás rendje

Matovič aggódik a Híd és az MKP együttműködése miatt

Sándor Pál nyolcvanéves

Legfrissebb galériák
Olvasta már?

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!