Krónikus hörghurut

Jelige nélküli levélre: „77 éves vagyok és 1950 óta kezelnek bronchitis chronicával (idült hörghurut). Ismételten voltam légcsőtükrözésen. Kezeltek Chloramphenicollal, INH-val. A betegség nem múlt el, csak lecsillapodott, azóta is gyakran fellángol. Ilyenkor inhalálással, kamillateás, martilapus párolással próbálom leküzdeni, sajnos eredménytelenül, csak az antibiotikum segít. A Vasárnapban olvastam, hogy a diófa juglont tartalmaz, és ez öli a Staphylococcusokat. Nálam Streptococcus volt megállapítva, ez okozza a mandula- és ízületi gyulladásokat.”

A légúti betegségek idejében történő és következetes kezelése a legjobb megelőzése a krónikussá válásnak. A légköri szennyeződés, valamint az allergiás betegségek népbetegséggé válása, és még sok tényező egyre gyakoribbá teszi a különféle visszatérő légúti fertőzéseket. Levelében említi, hogy Önnek már krónikus hörghurutja van. Ezt maradéktalanul sajnos már nem lehet meggyógyítani. Az említett eljárások hasznosak, de ma a kezelés sokkal sokrétűbb. Fellángolás esetén szükséges a tüdőgyógyászt felkeresni, hogy a rosszabbodást ritkábbá és rövidebbé tegyük. Az utóbbi évtizedben komoly haladást értek el a légúti betegségek kezelésében, főleg a helyileg ható, inhalátorral adagolható szerekkel. Ezek meggátolják a hörgők elhúzódó összehúzódását, elősegítik a légutak természetes öntisztulását, ezáltal a baktériumok nehezebben telepszenek meg tartósan a légutakban, nehezebben alakul ki idült fertőzés. Az Ön számára is van megfelelő gyógyszer, amely legalábbis enyhít a panaszain. A diófa említett hatóanyagát hatásos koncentrációban belsőleg sajnos nem lehet alkalmazni. Nem minden Streptococcus kórokozó, amire Ön utal, az a Streptococcus haemolyticus, az ún. Str. viridans a légutakban normálisan is előforduló, nem kórokozó baktérium.

Zárógondolatként említem meg, hogy a krónikus hörghurut egyik leggyakoribb oka (és még sok betegségé) a dohányzás.

Dr. Balázs Ferenc, kardiológus-belgyógyász

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?