Közös érdekünk a megegyezés

Interjúnkban egyebek mellett arra a kérdésre kerestük a választ, befolyásolhatja-e a Selye János Egyetem létrejöttét, illetve későbbi működését a nyitrai Konstantin Egyetem rektorának keddi bejelentése, mely szerint ősztől az egyetem részeként megkezdhetné működését a Közép-európai Tanulmányok Kara. Szigeti László oktatásügyi államtitkártól megkérdeztük azt is, milyen problémák merülhetnek fel a magyar egyetem akkreditálása során.

„A legfontosabb, hogy választási lehetőséget biztosítsunk a felvidéki magyar hallgatójelöltek számára” Somogyi Tibor felvételeHogyan értékelné azt a napokban közzétett hírt, mely szerint a nyitrai Konstantin Egyetemen a tervek szerint még idén ősszel megkezdené működését az ötödik karként emlegetett Közép-európai Tanulmányok Kara. Gátolhatja-e mindez a magyar egyetem megalapítását?

A Magyar Koalíció Pártja sosem volt a nyitrai ötödik kar megvalósítása ellen. Nem is tudjuk, illetve nem is akarjuk meggátolni a nyitrai kar megalapítását. Éppen ellenkezőleg, négy éven keresztül mi magunk szorgalmaztuk, hogy a Konstantin Egyetemen mielőbb létrejöjjön egy olyan kar, amely teljes egészében felvállalhatná a magyar nyelvű pedagógusképzés feladatát. Sajnos a négy esztendő alatt nem tudtunk megegyezni a kérdésben. Tavaly októberben létrejött ugyan a nyitrai egyetem vezetőségével egy találkozó, ahol felajánlottuk az együttműködésünket a kar érdekében, de a rektor úr részéről nem tapasztaltunk kellő mértékű tárgyalókészséget és hajlandóságot a megegyezésre. Ennek ellenére ma is azt állítom, továbbra is keresnünk kell a szövetséget az egyetemmel, hiszen a megegyezés mindannyiunk érdeke. Véleményem szerint van esély az együttműködésre a létrehozandó magyar egyetem és a nyitrai egyetem ötödik kara közt. Úgy gondolom, hogy a jövőben a két intézmény együttműködése elkerülhetetlen lesz.

Mennyiben jelent majd konkurenciát egymás számára a Selye János Egyetem és a Közép-európai Tanulmányok Kara?

A legfontosabb, hogy választási lehetőséget biztosítsunk a felvidéki magyar hallgatójelöltek számára. A majdan egyetemre jelentkező fiatalok természetesen szabadon dönthetnek afelől, melyik felsőoktatási intézménybe adják be felvételi kérelmüket, melyik az az egyetem, ahol érzésük szerint jobb és magasabb színvonalú képzésben részesíthetik őket. A konkurenciaharc nem árthat.

Kialakult-e mára a létrehozandó Selye János Egyetem oktatói gárdája, megtalálták-e azokat a számításba jöhető szakembereket, akik garantálhatnák a képzést?

Ahhoz, hogy egy egyetemi oktató garantálhasson bizonyos fajta szakképzést, rendelkeznie kell a megfelelő tudományos fokozattal. Az egyetem egészének működését mindenképpen csak professzori tudományos fokozattal bíró személy garantálhatja. Az egyes karokon folyó képzést professzori vagy docensi tudományos fokozatot szerzett személy biztosíthatja. Ezeknek a szakembereknek a felkutatása nem jelentett különösebb problémát, hiszen Szlovákiában nincs hiány az említett feladatra alkalmas profeszszorokból és docensekből.

Nevesíthetők-e azok a személyek, akik vállalták a feladatot?

Több egyetemi oktatóval is folytattam tárgyalást, pillanatnyilag azonban egyikük sem szeretné, ha felfednénk a kilétét. Egész egyszerűen egzisztenciális okokból, hiszen ezek a felkért és a felkérésre pozitívan reagáló szakemberek jelenleg más egyetemeken oktatnak. Mire azonban a törvényhozás jóváhagyja az egyetem megalapításáról szóló törvénytervezetet, meggyőződésem, hogy ismertté válik a feladatra vállalkozott oktatók névsora.

Az egyetemmel kapcsolatos elképzelések ismertetésekor kiderült, a tervezet kidolgozói magyarországi szakemberek segítségével vélik megoldhatónak a közgazdasági karon folyó képzés garantálását. Jelenthet-e leküzdhetetlen problémát, hogy Szlovákiában nem ismerik el a Magyarországon szerzett tudományos fokozatokat?

Úgy gondolom, mindez valós problémát jelent. A vonatkozó, Szlovákia és Magyarország közti egyezmény sajnos kimondja, hogy a két ország kölcsönösen nem ismeri el a Szlovákiában, illetve a Magyarországon szerzett tudományos fokozatokat. Kétségtelen, hogy rendhagyó megoldást feltételez az egyetem tervezetében felvázolt lehetőség megvalósítása, amennyiben csaknem teljes mértékben külföldi, azaz magyarországi szakemberekkel szeretnénk biztosítani az egyetem közgazdasági karának működését. Hogy a probléma mégis áthidalható, jelzi az is, hogy Szlovákiában jelenleg is működnek egyetemek, illetve karok külföldi tanerő garanciája mellett. Tudni kell, hogy az akkreditációs bizottság mindig konkrét dokumentumokat véleményez, mindig konkrét esetekben dönt. Rendelkezik olyan jogkörrel, mely felhatalmazza őt arra, hogy eltekintsen az említett, két ország közti egyezményből fakadó kötelezettségeitől. Éppen ezért akár kivételt is tehet és engedélyezheti, hogy külföldi személy garantáljon képzést szlovákiai felsőoktatási intézményben. Mindenesetre biztató, hogy a felkért magyarországi szakemberek rendelkeznek a megfelelő szakmai tekintéllyel és a nemzetközi tudományos életben is elismertnek számítanak. Többségük neves külföldi egyetemen is oktatott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?