Középpontban a képességfejlesztés

Komárom. Szigeti László oktatásügyi államtitkár nyitotta meg tegnap a VIII. Komáromi Pedagógiai Napokat.

Komárom. Szigeti László oktatásügyi államtitkár nyitotta meg tegnap a VIII. Komáromi Pedagógiai Napokat. Mint mondta, a hazai oktatásügy terén kevés az ok a derűlátásra, ezért is számít örömteli ténynek, hogy akadnak olyan lelkes pedagógusok, szervezők, akik évről évre fontosnak tartják ennek a továbbképzésnek a megszervezését. Egyben arra szólította fel a pedagógustársadalmat, hogy javaslataikkal, elképzeléseikkel forduljanak bátran a szaktárca vezetéséhez, közösen keresve a megoldásokat közoktatási rendszerünk megreformálására.

Az öt napig tartó rendezvénysorozat nyitóelőadását Nanszákné dr. Cserfalvi Ilona, a debreceni Kölcsey Ferenc Református Tanítóképző Főiskola főigazgató-helyettese tartotta A XXI. századra nevelünk címmel.

Rámutatott: a mai európai oktatást, amely számunkra is követendő példa, három dolog jellemzi: elsőször is a pluralizmus, azaz a színes, megújuló, változatos iskolarendszer. Másrészt az interkulturális nevelés, amelynek nemcsak a kelet-nyugat, hanem az észak-dél irányban áramló kultúrákat is fel kell dolgoznia. Harmadsorban pedig a globális oktatás kérdése, amely a tanulás módszertanát változtatja meg alapvetően.

„Nem a reproduktív ismeretekre van szükség, hanem az innovatív, az alkotóképes, problémamegoldó gondolkodás fejlesztésére – hangsúlyozta. – Felmérések bizonyítják, hogy a gyerekek értő olvasása, problémamegoldó készsége nem megfelelő. Az iskolának az életre kell felkészítenie a gyerekeket, amit az eddigi módszerekkel nem tud megtenni. Nagyon sok mindent át kell venni az alternatív pedagógiától, amely megújítja a módszert, a tanár-diák viszonyt, a szülőkkel való együttműködés lehetőségét.”

Az előadó szerint a XXI. század nagy kihívása, hogy meg tudja-e valósítani a gyermekközpontú pedagógiát, amelynek lényege, hogy a gyermek érdeklődése, tevékenysége áll a középpontban, a tanító, tanár pedig a háttérből irányítja a feladatokat. A nevelés legfontosabb része a képességfejlesztés, alapvető, hogy a gyermeknek legyen képességélménye, tudja, hogy miben jó, miben lehet rá építeni, és ezen keresztül fejleszthető a többi tulajdonsága. Mindehhez azonban új pedagógusszerepeket kell kialakítani, és elsősorban a differenciált fejlesztésre kell felkészíteni a pedagógusokat. (vkm)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?