Közép-európai társadalmi változások

Budapest. Társadalmi változások a közép-európai népszámlálások tükrében (1990–2002) címmel holnap nemzetközi konferenciát tartanak a Teleki László Intézet Közép-Európai Tanulmányok Központja rendezésében.

Budapest. Társadalmi változások a közép-európai népszámlálások tükrében (1990–2002) címmel holnap nemzetközi konferenciát tartanak a Teleki László Intézet Közép-Európai Tanulmányok Központja rendezésében.

Az első szekcióban „A népesség társadalomstatisztikai változásai Közép-Európa országaiban” témakörben hangzanak el előadások Czoch Gábor elnökletével. Lakatos Miklós a magyar társadalom átalakulásának azokat a főbb jellemzőit taglalja, amelyek a rendszerváltozást követő évtizedben következtek be. Végh László Szlovákia népességének a kilencvenes években végbement társadalomszerkezeti változásairól szól. Fedinec Csilla A független Ukrajna a népmozgalmi adatok tükrében címmel tart előadást. Románia népesedési folyamatairól, valamint a lehetséges források kutatási irányairól Horváth István beszél. Mirnics Zsuzsa a 2000 októbere után a vajdasági magyar fiatalok társadalmi közérzetéről végzett felmérést ismerteti.

A második szekció, melynek elnöke Bárdi Nándor, a közép-európai etnikai arányváltozásokkal foglalkozik, elsősorban a magyarok vonatkozásában. E témában Gyurgyík László a szlovákiai magyarok lélekszámcsökkenésének főbb öszszetevőit elemzi. A délvidéki magyarság gyors ütemű fogyásáról Sebők László beszél. A muravidéki magyarság mai helyzetét Göncz László ismerteti. Kiss Tamás Az erdélyi magyarság a 2002. évi népszámlálás tükrében címmel tart előadást. Gerhard Baumgartner a burgenlandi magyarság helyzetéről szól, Sík Endre pedig a migrációs problémákkal és potenciálokkal foglalkozik előadásában. (e)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?