Korgó gyomorral izgága, figyelmetlen a kisdiák

Az Élelmezési Kutatóintézet néhány évvel ezelőtt végzett felmérése figyelmeztetett arra, hogy a hazai gyerekek 18 százaléka túlsúlyos (6 százalék), sőt kövér (12 százalék).

Az Élelmezési Kutatóintézet néhány évvel ezelőtt végzett felmérése figyelmeztetett arra, hogy a hazai gyerekek 18 százaléka túlsúlyos (6 százalék), sőt kövér (12 százalék). A helyzet az utóbbi öt évben romlott (4,2 százalékkal), s ha nem ügyelünk táplálkozásukra, néhány éven belül Szlovákia utolérheti Amerikát, Angliát és Spanyolországot, ahol a kövér gyerekek aránya 20-30 százalékos – ismertette a kedvezőnek alig mondható adatokat Ivana Bažantová dietetikus szakorvos. Hangsúlyozta, a bajok oka nemcsak a napi táplálék helytelen összeállításában keresendő, hanem abban is, hogy az óvodások, iskolások jelentős hányada reggel éhgyomorral indul el hazulról. Nem csoda, hogy rövid időn belül nyugtalanná, izgágává válnak, összpontosítási képességük csökken. Éhesen, szomjasan nem lehet sem figyelni, sem teljesítményt nyújtani. A szülőknek tisztában kellene lenniük azzal, hogyan állítható össze a megfelelő tápértékű reggeli, miből álljon a tízórai.

A szakértők a vitaminok fontosságára hívják fel egyre gyakrabban a szülők figyelmét. Régen bebizonyosodott ugyanis, hogy a látást az A-, az ellenálló képességet a C-, a vérképződést a B6-, és a B12-vitamin segíti. A legújabb kutatások szerint a fentebb említett vitaminok segítségével megelőzhetők a szív-és daganatos megbetegedések. A gyermekek megfelelő öszszetételű táplálkozása kihat felnőttkori egészségállapotukra is. A koszt összeállításánál figyelembe kell venni az energiabevitel arányát. Az ajánlott elosztás: 20 százalék reggeli, 10 százalék tízórai, 35 százalék ebéd, 5 százalék uzsonna, 30 százalék vacsora. Ha legalább öt óra telik el a fő étkezések között, megfelelő mozgás mellett nem kell tartani a gyerek elhízásától.

Édesség: igen vagy nem?

Ha megfelelő időben és mértékben fogyasztják a kicsik és nagyok, a szakértők nem tiltják a nassolást. Ma már vannak édességek, amelyek rostokat, vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaznak. Újabban mackó alakú, megfelelő tápértékű kekszek teszik könnyebbé a tízórai-készítést. Ha gyümölccsel, cukormentes üdítővel párosítjuk, gyermekünk nem lesz éhes, de nem fenyegeti az elhízás veszélye sem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?