Könyvünnep a Millenáris Parkban

Budapest |

<p>Több mint 300 programmal - egyebek mellett pódiumbeszélgetésekkel, szakmai előadásokkal, gyerekeknek szánt foglalkozásokkal, dedikálásokkal és ami a leglényegesebb, rengeteg könyvújdonsággal várja az érdeklődőket a holnap kezdődő és április 25-ig tartó XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál.</p>

Több mint 300 programmal - egyebek mellett pódiumbeszélgetésekkel, szakmai előadásokkal, gyerekeknek szánt foglalkozásokkal, dedikálásokkal és ami a leglényegesebb, rengeteg könyvújdonsággal várja az érdeklődőket a holnap kezdődő és április 25-ig tartó XVII. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely négy napra könyvbirodalommá változtatja a Millenáris Parkot.

A könyvfesztivál minden alkalommal egy-egy országot s annak irodalmát részletesebben is igyekszik bemutatni: idén Izrael áll a fókuszban, amelynek kultúráját, irodalmát könyvbemutatók, pódiumbeszélgetések révén hozza közelebb az olvasókhoz.

Díszvendég: Izrael és Amos Oz
Izraelből érkezik az idei évfolyam díszvendége is: a világhírű, litván származású író, Amos Oz -neve az utóbbi években rendszeresen felmerül az irodalmi Nobel-díjra esélyes szerzők között -, aki holnap Budapest főpolgármesterétől veszi át a Budapest Nagydíjat. (Remélhetőleg az izlandi vulkánkitörés okozta légi vesztegzár nem szól bele erőteljesen a könyvfesztivál tervezett programjába.) A rendezvény ebben az évben 24 ország íróit és kiadóit látja vendégül; érdekesség, hogy Szaúd-Arábia révén első ízben állít ki arab ország, és első alkalommal látogatnak el Budapestre például brazil és vietnami könyvműhelyek. Immár hagyományosan hangsúlyosan lesz jelen a fesztiválon a német irodalom és a német könyvkiadás, hiszen a német könyvpiac az, amely sokat tett a magyar írók nyugat-európai népszerűsítéséért, s a két ország irodalmi kapcsolatai európai viszonylatban is különlegesen jónak számítanak.

A könyvfesztivál keretében adják át ezúttal is a magyar könyves szakma rangos elismeréseit, egyebek mellett az Év Gyermekkönyve és az Év Kiadója díjat.

Jubilál a könyves seregszemle égisze alatt zajló EEF, azaz Európai Elsőkönyvesek Fesztiválja, amelyen tizedik alkalommal találkoznak a kontinens debütáló szerzői, szlovák színekben például a jelenleg Bristolban élő Michaela Rosová lesz Budapesten. Magyarországot Horváth Viktor képviseli, akinek Török tükör című szépirodalmi bemutatkozását az utóbbi évek egyik legjobb magyar történelmi regényeként tartja számon a szakma.

A Kalligram fesztiválújdonságai
A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválról nem hiányoznak hazai kiadóink sem. A Kalligram Kiadó több újdonsággal is készült a fesztiválra. Homokvihar címmel jelentette meg Csehy Zoltán új kötetét, amelyben a - nagy komolyzene-rajongóként és -értőként is ismert -József Attila-díjas költő arra a kérdésre (is) keresi a választ, hogy „megragadható-e nyelvileg a zene érzékisége és szövegzenévé alakítható-e az érzékiség?“
Igazi lírai ínyencség lehet a versbarátok számára Hizsnyai Zoltán új kötete is, amely a nemesen egyszerű Ének címet viseli, s amely a költő utóbbi egy évtizedben született alkotásait adja közre, egyebek mellett a Parti Nagy Lajos, József Attila, valamint Ady Endre egy-egy szonettjére írt szonettkoszorút. „A versek játékos gondolatisága, gazdag és hajlékony nyelvezete, kifinomult, szórakoztató nyelvi humora kivételessé teszi Hizsnyai Zoltán költészetét“ - olvasható az ismertetőben.
A Nyugat nemzedékének meghatározó alakjáról, Kosztolányi Dezsőről írt monográfiát a neves magyar irodalomtudós, Szegedy-Maszák Mihály. A könyvet a Szegedy-Maszák Mihály Válogatott Művei című sorozatának 4. köteteként jelentette meg a Kalligram.
A kortárs szlovák irodalmat két novelláskötet prezentálja: az Európai Unió Irodalmi Díjával 2009-ben kitüntetett Pavol Rankov Az idő távlatából című kötete, valamint Silvester Lavrík Irina és az ördög című könyve.
Eddig megvolnánk a címe a cseh származású amerikai Jan Novák dokumentumregényének, amely „a kommunista hatalom ellen évekig illegális »felforgató« tevékenységet folytató Mašín fivérek sokáig elhallgatott és máig sok vitát kiváltó,már-már legendába illő életútját eleveníti fel, középpontjában akciófilmekbe illő, csodával határos szökésükkel Nyugatra a korabeli Német Demokratikus Köztársaságon át“ áll az ismertetőben.
William Faulknernek, a 20. századi amerikai irodalom meghatározó alakjának két regénye látott napvilágot a Kalligram műhelyében: A legyőzetleneket Pék Zoltán, az Augusztus fényét Géher István magyarításában vehetik kezükbe az olvasók. Ez persze csupán egy kis ízelítő abból, amit a Kalligram standján találnak az érdeklődők.
A könyvfesztivál részletes programja a www.bookfestival.hu honlapon olvasható.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?