Könyvtárközi kapcsolat

Salgótarján/Fülek/Losonc. A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár azok közé az intézmények közé tartozik, amelyek megpróbálják az elválasztó határokat a szellem erejével áttörni.

Salgótarján/Fülek/Losonc. A salgótarjáni Balassi Bálint Megyei Könyvtár azok közé az intézmények közé tartozik, amelyek megpróbálják az elválasztó határokat a szellem erejével áttörni. Oroszné Katona Anna igazgató elmondása szerint intézményük több száz szlovákiai diák és felnőtt látogatót, bejegyzett olvasót tart számon. Gyümölcsöző kapcsolatot tartanak fent a füleki gimnáziummal, a losonci Nógrádi Könyvtárral, a füleki közkönyvtárral, a határ menti szlovákiai magyar alapiskolákkal, a füleki képzőművészekkel és a füleki művészeti alapiskolával. A Kölcsey Alapítványhoz benyújtott pályázataik segítségével már a kilencvenes évek közepe óta évente csaknem száz kötettel frissítették a szlovákiai határ menti könyvtárak magyar könyvállományát. Közös olvasótáborokat szerveznek szlovákiai magyar gyerekek számára Magyarországon és magyarországi szlovák nemzetiségű gyerekek számára Szlovákiában, Látkyban. Ez a hagyomány 1977 óta él, és remélik, hogy nem is szakad meg. Az idei magyar nyelvű olvasótábort Csesztregen rendezik meg.

A losonci Nógrádi Könyvtárral megkötött együttműködési szerződés is gyümölcsöző. A közelmúltban Jozef Drenko történész Kármán József életéről és koráról tartott előadást Salgótarjánban, a Madách Gimnáziumban, majd Losoncon, a Kármán József Alapiskolában Havas Juditnak és Budai Ilonának volt lélekemelően szép műsora, amelyet a salgótarjániak szerveztek. A két könyvtár között állandó a telefon- és az elektronikusposta-kapcsolat, egymás helyismereti anyagát folyamatosan gazdagítják. Legutóbb a Losonczi Phőnix című ritka és értékes kiadvány másolatát juttatták el a losonci könyvtárnak. (szasz)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?