Kultúra

Komáromban előkerül a margóvágó

Örkény István Tóték című legendás tragikomédiájának bemutatójára készül a Komáromi Jókai Színház, Béres Attila rendezésében.A holnapi (pénteki) premier kivételével valamennyi júniusi előadásra vannak még bérletenkívüli jegyek.
author
Juhász Katalin

2022. június 9. 13:45

ee
Molnár Xénia, Gáspárik Attila és Hostomsky Fanni           (Fotó: Dömötör Ede)

Az 1967-es budapesti Thália Színházbeli bemutató óta a Tóték a legnépszerűbb magyar drámák egyike. Hatalmas sikerrel játszották szerte a világon, Párizstól Washingtonig, Berlintől Moszkván át Japánig, Fábry Zoltán pedig kiváló filmet készített belőle, Isten hozta őrnagy úr címmel.

A frontról egészségügyi szabadságra a hátországba érkező, idegronccsá vált őrnagy beköltözik a katonafiukért rettegő Tóték életébe, és folyamatos lelki terror alatt tartja vendéglátóit. A család némi protekció, jobb bánásmód reményében vállalja megaláztatások sorát. Ők végig nem sejtik, hogy áldozatuk hiábavaló, minket, nézőket viszont beavat a szerző, emiatt még abszurdabbnak látjuk a történéseket.

A kétféle trauma sérültjét – az Őrnagyot és Tót Lajost – egy világ választja el egymástól: társadalmi helyzetük, neveltetésük, lelki alkatuk és családi állapotuk okán is. De van a létnek egy, az adott történelmi szituációban meghatározó szférája, ahol ez a két férfi találkozik. És ez nem más, mint a félelem. Félni és félteni sokféleképpen lehet: az Őrnagy hisztérikus, patologikus rettegése parancsoló terrorban nyilvánul meg, Tóté pedig az alkalmazkodás és az engedelmesség síkján.

Ez az ellentét magában foglalja kapcsolatuk lényegét. Kettőjük minden darabbeli megnyilvánulása egymást feltételezi. Az Őrnagy csak akkor szerezhet érvényt saját esztelen akaratának, ha van, aki aláveti magát annak, amit ő követel. És minél esztelenebb a parancs, annál alázatosabbnak kell lennie annak, aki teljesíti. Jelenetről jelenetre követhető, hogyan torzulnak el az Őrnagynak a vendéglátóival szemben támasztott elvárásai, hogyan követeli tőlük egyre elszántabban és egyre értelmetlenebbül saját normáik, sőt életük feladását.

Az előadás szereplői: Oszlik Péter, Gáspárik Attila, Molnár Xénia, Hostomsky Fanni, Fabó Tibor, Matusek Attila, Olasz István és Holocsy Krisztina.

Az előadás díszlettervezője Horesnyi Balázs, jelmeztervezője Papp Janó, a rendező asszisztense Balaskó Edit.

Galéria
1
2
3
4
+2
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
čaputová k

Čaputová: Szeretet és összefogás kell, erre buzdított minket Tomko bíboros

élelmiszer

SOKKOLÓ FOTÓK: Egyre drágábbak az élelmiszerek, de a minőségük sokszor gyomorforgató

védelmi

Szeptembertől változás! Ki fogja védeni a szlovák légteret?

Lupkói-alagút

Új életet lehelnének a Monarchia egyik legdrágább vasúti beruházásába

nyitra baleset

TRAGÉDIA: Szörnyethalt egy 35 éves férfi, miután frontálisan ütközött egy kamionnal

euró pénz

Újabb nyugdíjast vertek át csalók, 5 400 euróval húzták le az interneten

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.