Kodályra emlékeztek

Egyre jobban megismerve Komárom zenei életét, annak múltját és jelenét, fokozatosan mélyül bennem a meggyőződés: Komárom Szlovákia példaadó magyar zenei központja. A város életében, a zenei hagyományokat megőrizve, egyre nagyobb teret kap a kórusmozgalom.

Egyre jobban megismerve Komárom zenei életét, annak múltját és jelenét, fokozatosan mélyül bennem a meggyőződés: Komárom Szlovákia példaadó magyar zenei központja. A város életében, a zenei hagyományokat megőrizve, egyre nagyobb teret kap a kórusmozgalom. Komáromnak saját amatőr zenekara van, a művészeti alapiskola és ennek elődje számos kiváló zenészt adott Szlovákiának, sőt Európának.

Április 25-én nagyszabású hangversenyre kaptam meghívást: Komárom Kodály Zoltán születésének 120. évfordulóját ünnepelte. A Mester üzenetéhez híven az est a kórusmuzsikáé volt. A hangverseny első részében a komáromi magyar alapiskolák gyermekkarai, a Munka, az Eötvös, a Béke Utcai Alapiskola kórusa és a Marianum Egyházi Alapiskola, valamint a Námorníček gyermekkar lépett fel. A legmegkapóbb a sok-sok gyermek és a karmesterek teljes odaadása és a zeneművek minél hűbb tolmácsolására való törekvése volt számomra. Jóleső érzéssel töltött el, hogy a nem egy esetben már évek, sőt évtizedek óta működő karnagyok (Stirber Lajos, Katarína Čupková, Siposs Jenő, Balogh Csaba) mellé felsorakoztak a Nyitrai Konstantin Egyetem volt növendékei is, Kopják Mónika, Orsovics Yvette, Köles Andrea és Németh Éva.

A műsor második részében a vendégkórusoknak tapsolhattunk: a galántai Kodály Zoltán Alapiskola gyermekkórusának, a Nagymegyeri Művészeti Alapiskola és a délkomáromi Jókai Gimnázium gyermek-, illetve ifjúsági kórusának. Végül a komáromi Concordia vegyes kar gazdagította az est műsorát. Újból megállapíthattuk, hogy ez a kórus működése elképzelhetetlen az alapiskolák gyermekkarai nélkül.

A zárórészben nem maradhatott el a közös éneklés sem. A megközelítőleg 500 énekes Kodály-művekkel búcsúzott. Felcsendült A magyarokhoz című mű, a Nagyszalontai köszöntő, s végül a Comorra kamarazenekar kíséretében a Háry János daljátékból oly jól ismert Toborzó. Az est fő szervezője, a Béke Utcai Alapiskola gyermekkara és egyben ennek a közös számnak a karnagya még fokozta a felforrósodott hangulatot, amikor az ismétléskor beintésére az egész terem egy énekesként zengte: A jó lovas katonának, de jól vagyon dolga…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?