Kivételesen magas színvonal, elégedett zsűri

<p>Lezajlottak a Táncfórum Szlovákiai Magyar Néptáncosok Szakmai Egyesülete által kiírt és szervezett szakmai versenyek utolsó fordulói, amelyeket a legaktívabb néptáncegyütteseinket tömörítő Táncfórum szlovákiai magyar néptáncegyüttesek számára hirdetett meg.</p>

Ezzel útjára indítottak egy új típusú szakmai rendezvényt, a Táncfórum Országos Koreográfiai Szemlét, amely évente ad alkalmat az együttesek műhelyeiben született új alkotások megmérettetésére. A gyermek, ifjúsági, felnőtt, illetve kamaracsoportok kategóriákban meghirdetett koreográfiai verseny évente kerül megrendezésre, kiegészülve a hozzá kapcsolódó előválogatókkal. Az első országos szemle ez év decemberéig zajlik le, egységes – az előválogatókra is kötelezően érvényes – nevezési feltételekkel. Idén a verseny az Országos Gyermek Szólótáncversennyel, valamint a VI. Eszterlánc Szlovákiai Magyar Gyermek Néptáncfesztivál előválogatóival is kibővült.

Az egész országot lefedő program négy előválogató keretében adott lehetőséget az igényes bemutatkozásra. Kelet-Szlovákiában Buzitán, Nyugat-Szlovákiában Zselízen és Dióspatonyban, a közép-szlovákiai régióban pedig Füleken vonultak fel a környék csoportjai. Munkáikat a Táncfórum által felkért független szakmai zsűri, Hégli Dusán, az Ifjú Szivek Táncszínház igazgatója és művészeti vezetője, Méhes Katalin néptáncpedagógus és Richtarcsík Mihály, néptáncoktató és koreográfus értékelték. A zsűri elnöke, Hégli Dusán elmondása szerint az előválogató-versenyek össz-színvonala kivételelesen jó volt, amelyek közül a dióspatonyi előválogató programja emelkedett ki leginkább. Az értékelés meglehetősen szigorú volt, és egyenes ágon csak a legkiemelkedőbb alkotásokat, együtteseket, szólistákat juttatta tovább az országos fórumokra.

Az országos döntők októberben, illetve decemberben zajlanak. A magas színvonal miatt a zsűri fenntartja a lehetőséget, hogy az országos versenyek időpontjáig további versenyzőknek is lehetőséget ad a továbbjutásra, amennyiben az előadás színvonala megközelíti az országos versenyre egyenes ágon továbbjutó produkciókét. A Táncfórum Országos Koreográfiai Szemle december 3-án Diószegen, az Országos Gyermek Szólótáncverseny pedig október 7-én Füleken kerül megrendezésre, a Táncfórum szervezésében, a VI. Eszterlánc Gyermek Néptáncfesztivál pedig a Hagyomány Alap megvalósításában zajlik majd október 7-9-én szintén Füleken.
Volner Nagy Melinda

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?