Kismotorok zaja nélkül

MTI-HÍRLondon. Digitalizált változatban jelent meg Maria Callas összes eredeti lemezfelvétele a Warners Classics lemezkiadó jóvoltából.A 69 CD-t tartalmazó óriási csomag másfél évnyi kutatás és restaurálás eredménye. Az újabb restaurálást a hangtechnika fejlődése indokolta.

MTI-HÍR

London. Digitalizált változatban jelent meg Maria Callas összes eredeti lemezfelvétele a Warners Classics lemezkiadó jóvoltából.

A 69 CD-t tartalmazó óriási csomag másfél évnyi kutatás és restaurálás eredménye. Az újabb restaurálást a hangtechnika fejlődése indokolta. Az a veszély is felmerült, hogy tönkremegy az ötvenes években készült eredeti felvételek némelyike – mondta el Allan Ramsay, a londoni Abbey Road-i stúdióban dolgozó csapat vezetője.

Az új kiadást a szakember a digitális fényképezőgéphez hasonlította. „Ha egy megapixeles géppel készítünk felvételt, nagyon szép lesz a kép, de a tizenkét megapixelessel készült képnek jóval nagyobb a felbontása. A hanggal ugyanez a helyzet: az 1980-as évekbeli 16 bit helyett ma már 24 bitet használunk” – magyarázta.

Callas felvételeit eddig már két ízben adták ki új technikával, először a bakelitlemezről a CD-re történt átálláskor a nyolcvanas években, majd 1997-ben, de soha nem tértek vissza az eredeti szalagokhoz. Allan Ramsay szerint ez a fő különbség. „Sikerült kiszűrni az olyan technikai problémákat, mint a kismotorok zaját a Scala körül” – hangsúlyozta. A korabeli technikusok jegyzeteket hagytak hátra, amelyekben felhívták a figyelmet a közlekedési zajokra, és arra kérték utódaikat, tegyenek meg mindent azok kiszűréséért”.

A digitális technológiával lehetségessé vált a zajok eltávolítása anélkül, hogy hozzá kellett volna nyúlni a zenéhez.

A csomag 26 operát és 13 dalestet tartalmaz. Az első, 1949-es felvételek 78-as fordulattal készültek, a kazetták és a bakelitlemezek megjelenése előtt. Az utolsó anyagok 1969-ből származnak. Callas a bel canto olyan szerepeit énekelte, mint Bellini Normája vagy Donizetti Lammermoori Luciája. Virtuozitása szokatlan drámai képességekkel párosult. Utolsó szereplése a Zeffirelli rendezte Normához fűződik 1964-ben Párizsban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?