Kísértetkastély náci bűnökkel és féltékenységgel

<p>Az új Juraj Herz-alkotás a klasszikus horror- és a thriller elemeivel vonz magába, ugyanakkor nem klasszikus fűzés szerint építi egymásra a borzongást keltő motívumokat.</p><!-- AddThis Button BEGIN -->
<a class="addthis_button" href="http://www.addthis.com/bookmark.php?v=250&amp;pub=xa-4ae87eb4619b4553">… src="http://s7.addthis.com/static/btn/v2/lg-share-en.gif&quot; alt="Bookmark and Share" style="border: 0pt none " height="16" width="125" /></a>
<script src="http://s7.addthis.com/js/250/addthis_widget.js#pub=xa-4ae87eb4619b4553&…; type="text/javascript">
</script>
<!-- AddThis Button END -->

Jó idő eltelik, amíg csak búskomor, sötét hangulatok, homályba vesző vagy homályból kibukó képek, zuhogó eső, mély csendet megtörő hirtelen hanghatások, valamint idegenkedés és tartózkodó magatartásformák utalnak arra, hogy itt valamiféle szellemerők munkálkodnak a háttérben. Ezt a sejtelmes légkört erősítik a fojtott, visszafogott színek, amelyek csak olyan jeleneteknél élesednek ki, amikor valami realisztikus, még inkább naturalisztikus történik. Például egy sérült emberi láb érzéstelenítés nélkül történő, iszonyatos visítással kísért lefűrészelése, vagy a leszbikus aktussal fűszerezett részeg orgia.

Egy elhagyatott, omladozó épületbe beköltözik a főhős, Marek (Ivan Franěk), s érkezését követően misztikus emlékekből megelevenedik az elhagyatott lak múltja. Marek a kastélyban töltötte gyermekkorát, nővére árnyékában, s minden rossz, ami felnőtt életében vele történik, látszatra a lányra vezethető vissza. Akinek gonoszságáért ugyancsak megfizetett az élet: egy szemébe szúródott vasszög formájában.

A kísértő múlt boncolgatásával derengeni kezd, hogy a borzalmak mögött második világháborús náci intézkedések állnak. Minden, ami a jelenben szellem-kísértésként hat a kastélyban, látszatra a náci bűnökre vezethető vissza. A befejezés azonban olyan meglepetéssel szolgál, amely tisztázza a látszatérzeteket, s nyilvánvalóvá teszi, nincs kísérteties misztika a történések mögött. Csak a rejtélyes tálalás, a stílus változtatja horrorrá a helyi postás kisasszony elfojtott szerelemét, amelyet Marek iránt érez.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?