Kultúra

Kísérlet a tér átfogalmazására

Mondanám e kötetről, hogy pompás. De nem ez a jó szó. A visszafogottság, a bensőséges, nagyon finom rezdülésekkel élő, moccanó magzatujjhoz hasonlító versek nem pompásak. Ezek a versek a katartikus élmény kategóriájába tartoznak.
author
Szászi Zoltán

2014. augusztus 14. 18:10

Ám rengeteg szomorúságot, félelmet, aggódást, szinte csak őssejti szinten érthető rianásokat, sejtszaporodások zaját kell hozzá hallani. Nagyon el kell gondolkodni azon, amit Szabó T. Anna csodálatos képességgel papírra vet.
 
Kerített tér – ez a kötet címe. A 21. század elején élő gondolkodó, érző, féltő, aggódó anya és nő, Szabó T. Anna világképe, helyzetjelentése napjainkról – hat ciklusban. Félelmetesen erős, koppanó szövegek. Egy előhang adja meg a kötet hangulatát, a Szemben című vers, ciklusoktól függetlenül, ars poeticaként. A legnagyobb emberi probléma, az istenhez való hasonlóság és az ördögihez való vonzalom kérdését veti fel, s arra megnyugtató megoldást ad: „… nem kér, nem szólít, nem nevez meg, / nem mondja azt sem, hogy szeretlek, / mert nem vagy és a tükör sincsen: / a tükörbe nézel, ott van Isten.” A tükörbe nézés, az önmagával, a múlttal, a cselekedetekkel, az érzelmekkel, a csalódásokkal, a félelmekkel, a vágyakkal és kísértésekkel való szembenézés a központi témája Szabó T. Anna kiváló verskötetének. Ritmikusan bukkannak elő ezek a motívumok, s mellettük a társadalmi felelősségvállalás, a történelmi tragédiák és traumák ütötte, máig vérző sebek miatti érzések újrafogalmazása – ez az, ami most Szabó T. Annát foglalkoztatja. Az asszonyi sors és gondolkodás mély és erős sorai például: „Vegyünk egy asszonyt: / olcsó, mert szegény. / Vagy egy másikat: / ez drágább, mert gazdag. / A szüzességét. Vedd csak el. Neked adja. / Vagy csak a testét. Hidd el, kész regény.” S tényleg az! Ebben a pár sorban egy nő sorsa regénnyé dagadhatna. A Kerített tér olyan szövegkísérlet, amely a keríthetetlent, a végtelen teret képes szavakkal mégis bezárni s kinyitni egyszerre. Hol tart ma egy költő, egy érett, gondolkodó, csodásan finom világú nő? Íme, itt: „Hol tartok most negyvenéves / koromban? / Vérem parázs, ereimben / korom van.” Borzongatóan éget és izzik az olvasóban Szabó T. Anna költészete. Nem korom marad utána, hanem valami bizsergő, nyugtalan és morajló életvágy!
 
Szabó T. Anna: Kerített tér. Magvető, 2014.
 
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
Zuzana Čaputová

Čaputová: Tárgyilagos, racionális és nyugodt vezetés kell

hamran k

Kiben bíznak meg leginkább a szlovákok a Hamran, Lipšic és Žilinka trióból?

Szlovákiában a gyermekorvosok csaknem fele már közel van a nyugdíjkorhatárhoz. Ennek ellenére vannak olyan régiók, ahol az idős szakembereknek is havi öt ügyeletet kell vállalniuk a rendelői órák mellett.

Sürgős változást követelnek a gyermekorvosok

macron k

Macron szerint meg kell hallgatni, mit akar Putyin Európától

keseles k

TRAGÉDIA: Halálra késelte gyanútlan munkatársát saját otthonában egy férfi

katar stadion

Katar a foci-vb után olimpiát rendezne 2036-ban

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.