Kisebbségi konyhanyelvek a Minormával

Pozsony |

<p>A magyar, a roma és a héber nyelvek alapjait tanulhatják meg annak az ingyenes nyeltanfolyamnak a résztvevői, amely október elején kezdődik Pozsonyban.</p>

„Szeretnénk, ha a Nyelvkonyha résztvevői legalább konyhanyelvi szinten megtanulnák ezeknek a kisebbségi nyelveknek az alapjait” – mondta Bindics Gábor, a Nyelvkonyha – Jazykuchyňa projekt ötletgazdája. Az első tanfolyamok létszáma már betelt, de a szervezők folyamatosan indítják majd az újabbakat.

A Szlovákiában egyedülálló kezdeményezés főszervezője a nemrégiben létrejött Minorma polgári társulás, a nyelvtanfolyamok a pozsonyi Dunaj kultúrközpontban zajlanak majd. A szervezők szándékai szerint a képzés nem a hagyományos nyelvórák forgatókönyvét követi. „A nyelvet mi elsősorban a kultúra felől közelítjük meg. Tapasztalt lektoraink mellett az adott nyelv egy-egy ismert, a művészeti életben tevékenykedő anyanyelvi beszélője is vendégünk lesz” – tette hozzá Bindics Gábor, aki elsősorban szlovák anyanyelvű érdeklődők jelentkezésére számít.

A kezdeményezés mögött az idén szeptemberben pozsonyi székhellyel megalakult Minorma polgári társulás áll. A társulás a Szlovákia területén élő etnikai és nemzeti kisebbségek szakmai, etikai, gazdasági, szociális és jogi érdekeinek képviseletét tűzte ki céljául. Podhradská Lea, aMinormaügyvezetője szerint az újonnan létrejött szervezet nem csupán népszerűsíteni szeretné államhatárainkon belül élő kisebbségi csoportokat, hanem azok társadalmi, kulturális és szociális integrációját is feladatánaktekinti.

A tanfolyam első évadának megnyitóját két magyarországi zenész, DJ Suhaid és Vázsonyi János szaxofonvirtuóz közreműködésével tartották szeptember 26-án a pozsonyi Dunaj kultúrközpontban. (k)

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?