Kis regionális újság, nagy visszhanggal

A Szőgyéni Hírmondó a napokban ünnepli egyéves születésnapját. A kétnyelvű, havonta megjelenő lap a községi önkormányzat négyoldalas, híreket és közérdekű információkat tartalmazó kiadványaként indult. Az időközben hat oldalnyira bővült Hírmondó mára igazi regionális újsággá nőtte ki magát.

A Szőgyéni Hírmondó a napokban ünnepli egyéves születésnapját. A kétnyelvű, havonta megjelenő lap a községi önkormányzat négyoldalas, híreket és közérdekű információkat tartalmazó kiadványaként indult. Az időközben hat oldalnyira bővült Hírmondó mára igazi regionális újsággá nőtte ki magát. Kevés község büszkélkedhet ilyen, tartalmában és külalakjában is színvonalas „falutükörrel“, mint az Érsekújvári járás csaknem 2700 lelket számláló települése. A Szőgyéni Hírmondó kiadójaként továbbra is a helyi képviselő-testületet jegyzik. Terjesztését ez év elejétől a szőgyéni postahivatal végzi, hogy az ingyenes faluújság valóban minden otthonba eljusson. Az igényesen megtervezett lapot hónapról hónapra két fiatal, agilis szerkesztő állítja össze. Bokor Klára és Seres Róbert szerint a falubeliek kezdetben ugyan vegyes érzelmekkel fogadták a Hírmondót, de az újság hamar megtalálta olvasóközönségét.

– Törekvéseink korántsem merülnek ki a közérdekű információk közlésében. Nagy hangsúlyt helyezünk például községünk kulturális életének a bemutatására, és nem utolsósorban célunknak tekintjük a segítségnyújtást a felmerülő lakossági problémák orvoslásában. Már ha ezt az érintettek megosztják velünk – mondta Seres Róbert.

Az újságot lapozgatva hamar kiderül, hogy bizony megosztják, számos olvasói levél érkezik a kultúrház bejáratánál elhelyezett szerkesztőségi postaládába. A két szerkesztő ugyanis – jobb híján – a helyi kultúrközpontban, illetve odahaza dolgozik. Bokor Klára elsősorban a szövegszerkesztéssel, Seres Róbert pedig a tördeléssel foglalkozik. Emellett ők írják a Hírmondó interjúinak, miniportréinak tekintélyes hányadát is, és afféle száguldó riporterként is tevékenykednek. Szerencsére rajtuk kívül is akadnak ügyes tollforgatók, mint például Melecsky Beáta, Berényi Kornélia, a fordító Ladislav Zelenai és mások. A Szőgyéni Hírmondó éppen ezért nem csupán információk és tudósítások gyűjteménye, hanem valóban olvasmányos, izgalmas és szórakoztató falumagazin. Egy olyan faluközösség életének a krónikája, ahol nap mint nap történik valami tollhegyre kívánkozó esemény. S a polgármesteri hivatalt, illetve az első megyei választásokon a nyitrai „kispar lamentbe“ bejutott képviselő-polgármester urat, Nágel Dezsőt dicséri, hogy lapjuk hivatali szinten gyakorlatilag „cenzúramentes“. Megkötések helyett inkább támogatják szerkesztőik munkáját, elsősorban anyagi téren.

– A havi költségvetésünk 12 500 korona. Ebben benne van a nyomda, a fordítás, a kihordás, a tördelés és a bérek, persze adóval együtt. Igyekszünk a költségeket a minimálisra csökkenteni, spórolunk a nyomdán és a béreken is. Elsősorban azért, hogy a megtakarított összegből digitális fényképezőgépet vehessünk. Most ugyanis, Laczkó Gábor jóvoltából, kölcsöngéppel dolgozunk – jegyezte meg Bokor Klára.

A jubiláló Szőgyéni Hírmondó munkatársainak tervei között különböző mellékletek megjelentetése szerepel, például az önkéntes véradókról, a tűzoltókról, s a helyi civil szervezetek programjának bővebb ismertetéséről. Ezt a hatoldalas lap már nemigen bírja el, ezért a szerkesztők most támogatókat keresnek a bővítéshez. Annak alapján, ahogy eddig az akadályokat vették, ez is biztosan sikerülni fog.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?