Kiosztották az Igriceket

Pozsony |

<p>Csütörtök este adták át a pozsonyi Kis Színpadon az Igric díjakat. A Szlovák Filmszövetség, a Szlovák Televíziós Alkotók Uniója és az Irodalmi Alap díjaival az elmúlt év legjobb mozgóképeit jutalmazták, immár 25. alkalommal.</p>

A zsűri döntése szerint a tavalyi felhozatal legjobb játékfilmje Mira Fornay Kutyám, Killer című alkotása volt. A legjobb televíziós dokumentumfilmnek járó Igricet Robert Kirchhoff kapta A Cervanová-ügy című filmért.

Három magyar művészt is díjaztak. Bandor Éva színészi különdíjat kapott a Szeress, vagy menj el, valamint a Rendes ember című filmben nyújtott alakításáért. Ez utóbbi alkotás rendezője, Molnár Csaba a vizsgafilmek kategóriájában kapott különdíjat, Kerekes Péter rendező pedig az egész estés dokumentumfilm kategóriában érdemelte ki az Igric díjat a Pavol Pekarčíkkal és Ivan Ostrochovskýval közösen rendezett Bársonyos terroristák című mozgóképért. Újabb elismeréssel gazdagodott Prikler Mátyás rendező Köszönöm, jól című filmjének díjlistája is: a benne szereplő Zuzana Mauréry a legjobb női alakítás díját vehette át.

Ján Ďuriš, a zsűri elnöke szerint a hazai filmművészet helyzete egyértelműen javuló tendenciát mutat. „Produkciós szempontból 2013 volt Szlovákia történetének legtermékenyebb éve. Egy új nemzedék jelent meg a filmszakmában, amely a legkorszerűb digitális technológiát használja gondolatai kifejezésére” – konstatálta az operatőr, hozzátéve, hogy elmúltak azok az idők, amikor több volt a díj, mint a díjazandó film. „A versenybe nevezett tíz nagyjátékfilm szinte mindegyikét fiatalok rendezték, a rendszerváltás utáni második filmes generáció képviselői. Valami olysamit kellene mondanom, hogy születőben a hazai új hullám. De szerintem inkább több kisebb hullámról van szó, amelyek igyekeznek nem megtörni a környezet által eléjük gördített akadályokon” – mondta Ďuriš.

A zsűrielnök külön kitért az új hazai dokumentumfilmekre, amelyek alkotói gyakran égető, az egész társadalmat érintő szociális kérdésekkel foglalkoznak. Gyakran játékfilmes megoldásokat alkalmaznak, ezért a nézők elveszett bizalmát is sikerült visszanyerniük. A dokumentumfilmek iránti érdeklődés az utóbbi időben jelentősen nőtt Szlovákiában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?