Kincsvadászat a tisztaszobák és a fészerek hűvösében

A szímői gyűjtemény részét képezi a jól felszerelt parasztkonyha.

Kisebb településeken rendszerint a községházára látogatva tudjuk meg, kinél található a helyi tájház kapukulcsa. Akadnak községek, ahol a múlt történelmi kincseit évek óta gyűjtő és óvó idős lakosok kalauzolnak bennünket végig a régi házak tisztaszobáin, konyháin át, és mutatják be a fészerekben őrzött egykori földműves szerszámokat.

Falunapon, búcsúkor vagy Szent István napján mindenütt megnyitják a tájházakat a településre látogató vendégek előtt. Érdemes elidőzni a múltnak eme kincsestárában, és kellő időt szánva belefeledkezni a régi történetekbe.

Egyszer megköszönik az utódok

Az érsekújvári járásbeli Szímőn található az egyik legfiatalabb tájházak egyike, amelyet 2021-ben nyitottak meg, és a Fröccsnapok látogatóit is várták a gazdagon berendezett portára, amely a Károlyi-ház szomszédságában áll. Priskin Magdolna nyugalmazott pedagógus a helyi értékőrzőkkel sok éve gyűjti a régi porták használati tárgyait, a konyhai felszereléseket, bútorokat, gyerekjátékokat, egyházi kellékeket, dísztárgyakat. A tájház épülete a község tulajdonában volt, korábban boltként szolgált. A Szímőn gyűjtött tárgyakat akkor még a Nagymama szobájaként emlegetett, jóval kisebb helyiségben zsúfolták össze. Az új, tágas helyiségben jobb oldalt egy rendkívül gazdagon felszerelt konyhai sarkát a nagymamáink konyháiból ismert falvédők díszítik. Az étkezőasztal mellől mintha csak nemrég állt volna fel a család apraja-nagyja, de található itt hálószobabútor, különféle ruhaneműk a szímői viseletből, és aki még sosem látott fakerekű babakocsit, régi játékokat, annak is lesz mit csodálnia.

Hálószobabútorok, babakocsik csaknem minden tájházban megtalálhatók a család mindennapjait bemutató sarokban, helyiségben.

Falumúzeum és tájház

Andódon egy épületben van Czuczor Gergely pap költő és nyelvész emlékmúzeuma, valamint a helyi lakosok életét, mindennapi használati tárgyait bemutató kiállítás. A templom szomszédságában álló épületet könnyű megtalálni. A fehérre meszelt helyiségben fényképek és tárgyi emlékek gazdag gyűjteményével várják a látogatókat. Elsősorban tájház jellegű népi alkotásokat mutatnak be az igényes válogatásban: például a kender feldolgozásához szükséges eszközöket, házi készítésű, fából faragott munkaeszközöket. A múzeumban elhelyezett kiállítási anyagot Vágvölgyi Szilárd, Andód helytörténésze gyűjtötte össze és rendezte el. Az ugyancsak érsekújvári járásbeli Tardoskedden 2010-ben nyitották meg az Alvégen azt a régi parasztházat, amelyben a Szülőföld Alap támogatásával alakítottak ki tájházat. Öt helyiségben mutatják be a helyi lakosok egykori használati tárgyait, emlékeit. A régiségek Balogh Rozália és lánya, Csányi Mária gyűjtéséből származnak, később a kistérségi fafaragók hagyományos találkozójának résztvevői új faragott kerítést is készítettek a tájház elé, az eredeti tardoskeddi faragott kapuk motívumaival. Régi bútorok, szebbnél szebb szőttesek, rokkák, babaholmik és felnőtt ruhadarabok, a helyi nép vallásos életére utaló képek, imakönyvek, szobrocskák is találhatók a rendkívüli alapossággal és igényességgel berendezett múzeumban. A látogatók azt is megtudhatják, milyen volt a helyiek életmódja, foglalkozása, hogyan és mivel teltek a mindennapjaik.

Vágsellyén ma már csak egyetlen nádfedeles ház található, abban rendezték be a tájházat.

Az utolsó nádfedeles ház

Izgalmas történetmesélésekkel válik teljessé és felejthetetlenné egy-egy tájház látogatása, és ezzel párhuzamosan bennünk is életre kelnek a gyerekkori történetek a nagyszülők udvarából, a kalácsillatú konyhák hűvöséből. A padlások szárított kukorica- és szénaillatú homályából. A padlásokon hosszú éveken át féltve őrizgették a babakocsit, a mozsarat, a kukoricatörő széket vagy a disznóöléskor használatos tekenőt. A tulipános ládát megnyitni már nem lehetett, mert elrozsdásodtak a pántok, a komód fiókjaiba is idővel beköltöztek a szúk, és amikor eladják az ilyen családi portát, már nincs hová vinni a kincseket. Talán csak a kisasztalnak, tükrös szekrénynek lehet helyet szorítani egy kisebb lakásban, és a falitükörnek, meg a mosdótálnak, ahol a mama igazította meg reggel a fényes kontyát, mielőtt kendő alá rejtette. A városban élő gyerekek számára éppen ezért rendkívül izgalmas lehet egy-egy vidéki gyűjtemény megtekintése, vagy az egyetlen nádfedeles ház meglátogatása Vágsellyén.

A vendéglőkkel, boltokkal teli utcában egyetlen, 1730-ban épült ház található, nem messze a postától és a rendelőintézettől. Vastag paticsfalú, kontyolt nyeregtetejű ház, amelyen gyerekkorunkban még egy műgólya is díszelgett. Az utcára néző tisztaszoba két kis ablaka között szépen faragott ágasfa, ez tartja a mestergerendát. Egykor a Kuna családé volt a ház, és 1979-től szolgál tájházként. A Galántai Múzeum által létrehozott gyűjtemény részét képezi a tálakkal, korsókkal, festett tányérokkal teli konyha, a tisztaszoba egyszerű berendezése a dunyhákkal felpolcolt faággyal, és a fészerben található a mezővárosra jellemző szerszámok gyűjteménye. A fiatalabb látogatók megtekinthetik a fajátékokat, melyekkel nagyszüleink, dédszüleink játszottak egykor. A tájház a rövid nyári szünet után augusztus 21-től várja ismét a látogatóit szeptember végéig keddtől szombatig, 9 és 17 óra között.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?