Kínai filmé az Arany Medve

Berlin. Minden előzetes várakozásra rácáfolva, kínai film, a Vang Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuya’s Marriage (Tuja házassága) című film kapta az 57. berlini filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombaton este.

Berlin. Minden előzetes várakozásra rácáfolva, kínai film, a Vang Csüan-an (Wang Quan-an) által rendezett Tuya’s Marriage (Tuja házassága) című film kapta az 57. berlini filmfesztivál, a Berlinale fődíját, az Arany Medvét szombaton este. A film főszereplője Jü Nan (Yu Nan) egy önállóságra törekvő, rendkívül nehéz sorsú nőt alakít, aki a kínai gazdaság terjeszkedésének ellenállva a városba költözés helyett továbbra is Belső-Mongólia sivár vidékén kíván élni súlyosan beteg férjével és két gyermekével.

A zsűri a legjobb rendezőnek járó Ezüst Medvét az Egyesült Államokban született, de Izraelben élő Joseph Cedarnak ítélte a Beaufort című filmjéért. A libanoni-izraeli határon játszódó film a Beaufort támaszponton szolgálatot teljesítő izraeli katonákról szól, akik miután 2000-ben elhagyják a támaszpontot, végignézik, hogy néhány órával később miként robbantják fel azt a libanoni erők.

A legjobb férfi főszereplőnek járó Ezüst Medvét az argentin Julio Chávez az El Otro (A másik) főszereplője kapta, míg a legjobb női alakításért járó Ezüst Medve díjazottja a Yella című német film főszereplője, Nina Hoss lett.

Kiemelkedő művészi teljesítményéért a zsűri Ezüst Medvével díjazta az amerikai Robert De Niro által rendezett The Good Shepherd című film szereplőgárdáját. A CIA kezdeti éveit bemutató, páratlanul izgalmas film főbb szerepeiben a Berlinale közönsége Matt Damont, Angelina Jolie-t, Alec Baldwint és a német Martina Gedecket láthatta.

A zsűri különdíjban – szintén Ezüst Medvében – részesítette az argentin-német-francia koprodukcióban készült El Otro című filmet, amelyet az argentin Ariel Rotter rendezett. A film egy középkorú férfi történetét mutatja be, aki egy szokványos üzleti úton, útitársának halála után annak személyazonosságát felvéve, hátat fordít korábbi életének. A 34 éves rendező filmjében a főhős utazása egy sajátos utazássá válik egy új és szabad életbe.

Jiří Menzel Őfelsége pincére voltam című filmje megkapta a kritikusok elismerését, a FIPRESCI-díjat. Bogdán Árpád Boldog Új Élet című filmje elismerő oklevelet kapott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?