Kínában is sikert arattak a somorjai „nomádok”

Somorja. Holnap 19 órakor kezdődik a Mozi klubban a Kínát is megjárt Nomaad zenekar lemezbemutató koncertje. A tavaly alakult csapat tagjai korábban is zenéltek különböző formációkban, mostanra azonban, úgy tűnik, megtalálták a számukra ideális felállást.

Somorja. Holnap 19 órakor kezdődik a Mozi klubban a Kínát is megjárt Nomaad zenekar lemezbemutató koncertje. A tavaly alakult csapat tagjai korábban is zenéltek különböző formációkban, mostanra azonban, úgy tűnik, megtalálták a számukra ideális felállást. Archaikus népzenét játszanak, főleg moldvai csángó népdalokat minimális hangszerelésben, ami legtöbbször csak egy dorombot, sámándobot és darbukát jelent. Az alapritmus inkább a keleti népek zenéjére jellemző struktúrákból áll, erre énekli rá a magyarság legkeletibb tájegységének dallamait Méry Rebeka, aki Budapesten tanul néprajzot. A trió legfiatalabb tagja, Turtev Erik még gimnazista, Varsányi György ütőhangszeres pedig a középgenerációt képviseli.

A különleges hangzást produkáló zenekarra hamarabb figyeltek fel Magyarországon, mint nálunk. Első jelentősebb koncertjük a kecskeméti Global Vibes dorombfesztiválon volt, egy győri egyetemi professzor, Bánhidi Miklós nemzetközi kapcsolatainak köszönhetően pedig nemrég Kínába is eljutottak. „Hat fellépésünk volt Hangzhouban, ami egy hétmilliós város Hong-Kongtól háromszáz kilométernyire. Az ottani idegenforgalmi expó kísérőrendezvényén játszottunk több helyszínen, Szlovákia képviseletében. A trióhoz a kínai utazás idejére egykori tagunk, Baráth László is csatlakozott”– tudtuk meg Varsányi Györgytől. „A projekt, amelynek a részesei lehettünk, a YOUPECO nevet viseli – ami a Young people’s concerts rövidítése. A világ különböző pontjairól származó fiatal zenésztehetségeknek ad lehetőséget a bemutatkozásra, csapatépítésre, ismertségek kialakítására. A kínai emberek vendégszeretők, nagy érdeklődéssel fogadtak bennünket, igyekeztek a kedvünkre tenni. Nagy segítségünkre voltak a helyi egyetemisták is, akik tolmácsként kísérték az együtteseket” – folytatta az élménybeszámolót Méry Rebeka, hozzátéve, hogy a hangzhoui városi televízió interjút is készített velük. (A nézőszámot tekintve ez olyan, mintha a legnézettebb hazai kereskedelmi csatornán szerepeltek volna.) Már a frissen megjelent CD-vel is meg tudták ajándékozni vendéglátóikat.

Mivel sok a mesélnivaló, élménybeszámolóval kötik össze a holnapi lemezbemutató koncertet, amelyre összesen tizenöt vendégzenészt hívtak meg, a legkülönbözőbb zenei stílusok képviselőit.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?