Kiállítás Szent Péter esernyője alatt

ddd

A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma idén nyitja meg a szklabonyai Mikszáth Kálmán Emlékház felújított állandó kiállítását Szent Péter esernyője alatt címmel. Központi témája a szülőföld szeretete és a palócoktól kapott sok-sok ihlet, amely megalapozta Mikszáth írói munkásságát. 

A Mikszáth Kálmán Emlékház az író szülőfalujában, Szklabonyán található, ahol az író 1853-tól több mint húsz éven át élt, ebből tíz évet a szóban forgó házban. Akkoriban Szklabonya kétnyelvű – szlovák és magyar – falu volt. A mindkét kultúrát jól ismerő író több művében e gazdagság és színesség is megmutatkozik. Ezt igyekszik érzékeltetni a 2021 májusára tervezett Szent Péter esernyője alatt című új állandó kiállítás. 

A Mikszáth Kálmán Emlékház működtetését 2003-tól A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma biztosítja. Az alsósztregovai Madách-kastély és a kassai Márai Sándor-emlékkiállítás mellett vitathatatlanul jelentős helyet foglal el az irodalmi emlékhelyek sorában – nemcsak szlovákiai viszonylatban, hanem az egységes magyar irodalmi muzeológia szempontjából is. 

A kiállítás felújítását a módosult közönségérdeklődés mellett a szükségszerű szakmai megújulás igénye is vezérelte. A szklabonyai ház jelentősége, egyedisége abból adódik, hogy az író itt élt legfogékonyabb időszakában, itt gyűjtötte össze azt a rengeteg élményt, melyek később szinte kiapadhatatlan forrásai lettek írásainak. A ház, az egykori családi miliő hangulata az a többlet, ami sehol máshol nem található, és egyedivé teszi a kiállítást.

A járványhelyzet miatt a múzeum és tagintézményei több hónapra bezártak. „Ezt az időszakot az épület és a kiállítás felújítására is kihasználtuk. 2020-ban a szklabonyai emlékházban szerettünk volna megemlékezni Mikszáth Kálmán halálának 110. évfordulójáról. Az emlékünnepség két éve sajnos elmaradt, az épület azonban a renoválási munkálatoknak köszönhetően 2020 nyarán már új külsővel tudta fogadja a látogatókat. 2021-ben pedig egy teljesen új kiállítással nyitjuk meg ismét kapuinkat” – mondta Jarábik Gabriella igazgatónő.

A felújítást Dr. Praznovszky Mihály, Dr. Kovács Anna és Jarábik Gabriella kutató munkája előzte meg. A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma és szlovákiai múzeumok műtárgygyűjteményéből származó tárgyak mellett magyarországi intézmények fotódokumentumai is kiállításra kerülnek. A szerzők a felújítási koncepcióba nemcsak az emlékházat, hanem a faluban található azon hét autentikus helyet is bevonták, amelyek szorosan kötődnek A jó palócok kötetben leírt történeteihez. 

A kiállítás látványterve és a kivitelezés a dunaszerdahelyi TRIKK és az MNUcreative kreatív stúdiók – Gocoň László, Németh Gergely, Tarr Kálmán és Németh Zoltán – munkáját dicséri. A megjelenő vizualitásban az alkotócsapat a grafika, interaktív elemek és kiállítási segédanyagok segítségével a játékosságra, színességre és áttekinthetőségre helyezi a hangsúlyt. 

Az emlékház felújítási munkálatai állami költségvetésből, valamint a magyarországi Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkársága jóvoltából valósulhatnak meg. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?