Régió

GALÉRIA: 175 éve született Mikszáth Kálmán

Szklabonya (Sklabiná) | A Nagy Palóc születésének 175. évfordulójára emlékeztek szülőfalujában a hétvégén. Teljesen új tárlattal várják a látogatókat a Mikszáth Kálmán Emlékházban, további újdonság, hogy hét, az íróhoz kötődő emlékhelyen többdimenziós táblákat helyeztek ki.
author
Ibos Emese

2022. január 16. 15:11

szkalbonya
- Ibos Emese felvétele

Jarábik Gabriella, a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumának igazgatója lapunknak elmondta, hogy a Mikszáth Emlékház új állandó tárlatának koncepcióját Praznovszky Mihállyal és Kovács Annával dolgozták ki. Nem véletlen, hogy az új állandó tárlat a Szent Péter esernyője alatt címet viseli, hiszen 1907-ben az író is úgy fogalmazott: „Összes írásaim közül ez nekem a legkedvesebb”. „A szülőföldhöz kötődő tárlatot akartunk kialakítani. Úgy gondoltuk, abból kell kiindulnunk, hogy Mikszáth ebben a házban töltötte gyermekéveit. Nagy hangsúlyt fektettünk a gyerekszobára, mert ott mesélt a kis Mikszáthnak a nagymama, a kocsis vagy a kovácsműhelyből az ismerősök, hogy elaludjon. Itt hallotta azokat a történeteket, melyek meghatározták az író ifjúkorát, ezekből az emberekből merített később ihletet, ők alapozták meg az írói munkásságát” – mondta Jarábik Gabriella. 2020-ban sikerült felújítani az emlékházat, a múzeum az író halálának 110. évfordulójára készült, ám a világjárvány közbeszólt, komoly kihívások elé állította a tárlat kialakításán dolgozó nemzetközi csapatot, hiszen az országhatárt is lezárták.

Galéria
175 éve született Mikszáth Kálmán
175 éve született Mikszáth Kálmán
175 éve született Mikszáth Kálmán
175 éve született Mikszáth Kálmán
+21

A kétéves munka eredménye egy teljesen új, interaktív tárlat, melyben visszaköszönnek az író életművének legismertebb elemei. Mikszáth Kálmán fiatalkori portréja fogadja a látogatót, hallani Mikszáth-szövegeket, palóc mesét, látható filmrészlet, meg lehet fogni, ki lehet nyitni, el lehet forgatni a tárlat elemeit, az új és a korabeli tárgyakkal egy színes, vidám, izgalmas játékra csalogatja a látogatót. „A hangulatot akartuk megidézni, nem hamis enteriőröket csinálni, egy pici családtörténet, egy pici falutörténet és az emberek képei jelennek meg az egyik teremben” – mondta az új tárlatról Praznovszky Mihály utalva arra, hogy az író eredeti tárgyait hiába keresnénk a kiállításon. Megtekinthetőek viszont a Vasárnapi Újság fotósának 1910-ben készült képei, melyek a nagy irodalmi ünnep idején készültek, s melyek megörökítették Szklabonyát és lakóit. Egy rendkívül különleges szőnyeg, egy térkép is része a kiállításnak. „Mikszáth meseországa az író felvidéki írásainak színhelyeit ábrázolja, vannak rajta valódi települések és vannak olyanok, melyeket Mikszáth talált ki. Az okos és művelt Mikszáth-olvasó elgondolkodhat azon, mit keres itt Brézó? A Brézói ludak volt Mikszáth első nagy sikerű kisregénye, mellyel felvették a Petőfi Társaságba. A kiállításnak az a lényege és a varázslata, hogy aki szeret Mikszáthot olvasni, az jó szívvel menjen és nyúljon egy új Mikszáthhoz, vagy egy régihez. Aki pedig nem ismeri, hátha előveszi, vagy megnéz egy filmre vitt változatot” – mondta Praznovszky Mihály.

Az új koncepció hangulata az emlékház udvaráról is visszaköszön, hiszen számos korabeli játékot próbálhatnak ki a látogatók. „Van asztali és kinti nagy bábszínházunk, Praznovszky Mihály A titokzatos piros esernyő története bábjátékhoz pedig már elkészültek a bábok is” – mondta Jarábik Gabriella.

A községben Böhm András segítségével hét olyan emlékhelyet azonosítottak be, melyek ismerősek a Mikszáth-művekből, ezekre kétnyelvű emléktáblákat helyeztek ki. A szombati megemlékezés is az egyik emlékhelyen, Mikszáth Kálmán szülőháza helyén felállított emléktáblánál vette kezdetét. Bár a szülőházat 1968-ban elbontották, 1991-ben emlékkövet emeltek a ház helyén, melyet két évvel ezelőtt újítottak fel. Mikszáth Kálmánról Szászi Zoltán író, költő emlékezett meg. „Ízzel, színnel és élettel teli minden meséje, úgy mondják az anekdoták. Maga is érzelmes, nagyszívű, jóakaratú ember volt” – mondta Szászi Zoltán azzal, hogy Mikszáth Kálmán szíve egyik csücskével, mindig Szklabonyáról álmodott, apjáról, anyjáról, húgáról, Mariskáról, Géza öccséről, a novelláit ihlető valós személyekről, az itteni tájról. Néhány emlékhelyre Böhm András kalauzolta el a látogatókat, anekdotákat mesélve. Szombaton bemutatták Pásztor Éva A halhatatlan Mikszáth Kálmán könyvét is.

A mintegy 120 ezer eurós fejlesztést saját forrásból, a kulturális tárca támogatásából, illetve hazai és magyarországi pályázati forrásokból tudták megvalósítani. A szklabonyai emlékház nyitva van, nagy szeretettel várja a látogatókat.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Forró Krisztián, a Szövetség elnöke a párt Országos Tanácsa előtt (Fotó: Szövetség Facebook-oldal)

A Szövetség két megyeelnökjelöltet biztosan állít

majomhimlő

Mik a majomhimlő tünetei, és mennyire kell félni a betegségtől?

Volodimir Zelenszkij

Zelenszkij: Csakis a diplomácia vethet véget az ukrajnai háborúnak

koronavírus-vakcina

Jön a majomhimlő elleni vakcina, az Egyesült Államok már bevásárolt belőle

sándor pál

Minden filmjéhez az életét adja

fsykgdvsyjk

KVÍZ: Te tudod, mire használjuk ezeket a szépségápolási eszközöket?

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.