Ki a meteoroszenzitív?

Néhány éve még az orvosok is csak legyintettek, ha valaki az időjárás okozta panaszokkal fordult hozzájuk, de ma már elismerik, hogy az éghajlat és az időjárás hatással van az egészségi állapotra és a közérzetre. Az időjárás-érzékenység nem betegség, de kellemetlen állapot.

Néhány éve még az orvosok is csak legyintettek, ha valaki az időjárás okozta panaszokkal fordult hozzájuk, de ma már elismerik, hogy az éghajlat és az időjárás hatással van az egészségi állapotra és a közérzetre. Az időjárás-érzékenység nem betegség, de kellemetlen állapot. Az orvosok szerint minden harmadik ember érintett. Reggel fejfájással ébredünk... Vannak, akik napokkal előbb megjósolják a jó időt (a rosszat is). Az idősebbek – s kivált, akik valamilyen krónikus betegségben szenvednek – gyakrabban és hevesebben reagálnak az időváltozásra. A legérzékenyebbek a migrénesek, a reumások, a labilis idegzetűek, a szívbetegek és a magas (vagy alacsony) vérnyomásban szenvedők.

A hirtelen légköri változások rendkívüli mértékben megterhelik a szervezetet, stresszként hatnak a vegetatív idegrendszerre, nehezebbé válik a légzés, befolyásolja a szívverést, a gyomor és az emésztőrendszer működését.

Ha a tünetek felét megfigyelte önmagán, akkor keresse fel az orvost. Lehet, hogy ön meteoroszenzitív, de az is lehet, hogy olyan betegségben szenved, amelyről még nincs tudomása. Például magas (vagy alacsony) a vérnyomása, mozgásszervi vagy emésztőrendszeri betegsége van. Ha megbizonyosodik afelől, hogy a felsorolt betegségek kizárhatók, akkor „csupán” az időjárás változásaira reagál ilyen hevesen, s ezeken a panaszokon is lehet enyhíteni.

Rendszeresen kell figyelni az orvosmeteorológiai előrejelzéseket, de ne fedezze fel magán az összes tünetet... Nem biztos, hogy minden előjön. Szedje pontosan az előírt gyógyszert, kerülje a megerőltető fizikai és szellemi tevékenységet, a stresszt, és aludjon eleget.

A szél attól függően okoz különböző kellemetlenségeket, hogy hideg-e vagy meleg. A meleg szél ingerültséget, álmatlanságot, nyugtalanságot vált(hat) ki, de a reumás fájdalmak is erősödnek ilyenkor, és az agresszió is fokozódik. A hideg szél érgörcsöket okozhat (migrén, szívtáji panaszok).

Ködben a fő veszélyt a légkör szennyezettsége jelenti. Akinek légúti panaszai vannak, lehetőleg ne tartózkodjék olyan helyeken, ahol gyakoriak a ködök.

Front van – mondjuk gyakran, ám nem mindegy, hogy a frontok két oldalán elhelyezkedő légtömegek milyen irányban mozognak. Ha a hideg levegő irányában, akkor melegfrontról beszélünk, ha a meleg levegő irányában, akkor hidegfrontról. De legyen a front ilyen vagy olyan, kellemetlenül érint.

Melegfront: a legtöbb betegségre hat, és már a megérkezése előtt. Túlérzékennyé, ingerlékennyé válunk, jelentősen csökken a zajtűrő képességünk, csakúgy az összpontosítóképességünk is. Fokozódik a feszültségérzés, fejfájás és álmatlanság gyötör. A melegfront hatására emelkedik a vérnyomás, a légzés és a szívműködés szaporább, nehezebbé válik a levegővétel (a szívelégtelenségben szenvedőknél), ilyenkor gyakrabban alakulnak ki lázas állapotok, gyulladások. Erősödnek az allergiás panaszok, nagyobb az infarktusveszély. Megnő az öngyilkosságok száma. Melegfront hatására fokozódik az anyagcsere, így a pajzsmirigy-túlműködésben szenvedők állapota rosszabbodhat (a cukorbajosoké is). Aki melegfrontra érzékeny, fogyasszon sok zöldséget, kálium- és foszfortartalmú élelmiszert, A-, B2–,C-, K- és P-vitamint.

Hidegfront: csökken az ingerlékenység, a feszültségérzés, az ember aluszékony, nehezen összpontosít. Gyakran lép fel fejfájás, szédülés, epe-, vese-, gyomor- és bélgörcs, epilepsziás és asztmás roham, allergiás panaszok, szívkoszorúér-fájdalom; nő a trombózisveszély. Erősödnek a reumás fájdalmak, a szervezet több vizet köt meg, ami ödémák kialakulásához vezet. A cukorbetegeknek is vigyázniuk kell – ilyenkor ugyanis csökken a vércukorszint. A hidegfrontra érzékenyek iktassanak be az étrendjükbe savas gyümölcsöt, fogyasszanak sok zöldséget, B1-, D- és E-vitamint, kis adagban jód-, kalcium- és magnéziumtartalmú élelmiszereket.

Ionizáció: a negatív és a pozitív elektromos részecskék aránya hatással van az ember egészségi állapotára. (A Föld töltése negatív, a légköré pozitív.) Az ember szervezetére különbözően hat az elektromos tér. A pozitív töltésű ionok aktivizálják az idegrendszert, a vérszegénységben, a csökkent pajzsmirigy-működésben szenvedők számára kedvező. Akinek viszont pajzsmirigy-túlműködése, magas vérnyomása van, kimerült, annak a negatív ionok jelentik a felüdülést.

Vihar előtt, szennyezett vagy száraz levegőben (távfűtés!) a pozitív ionok vannak túlsúlyban, de elektromos készülék közelében is. Sőt, a műszálas szőnyegpadló is pozitív iont sugároz. Ha a levegőben nagyobb a pozitívion-koncentráció, feszültség, fejfájás jelentkezik, alvási és légzési zavarok lépnek fel, az asztmások állapota is rosszabbodik.

Tengerparton, csapadékos vidéken, a hegyekben, folyók, tavak közelében nagyobb a negatívion-koncentráció. A negatív ionok hatására javul az ember közérzete és hangulata, hegyekben az ember jól érzi magát, ellenben légkondicionált munkahelyen, a mesterségesen kialakított klímában (esetleg) megfájdul a feje, ugyanis a berendezés elszívja a levegőből a negatív ionokat. (kop)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?