Két sír Attila korából

Salgótarján. Páratlan teljességű szkíta kori leletegyüttest tártak fel Salgótarjánban a Magyar Tudományos Akadémia régészei, többek között Attila korából két sír került elő – a múlt nyári feltárások anyagából pénteken nyílt kiállítás a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban.

Salgótarján. Páratlan teljességű szkíta kori leletegyüttest tártak fel Salgótarjánban a Magyar Tudományos Akadémia régészei, többek között Attila korából két sír került elő – a múlt nyári feltárások anyagából pénteken nyílt kiállítás a salgótarjáni Nógrádi Történeti Múzeumban.

A megnyitón Vaday Andrea, a Magyar Tudományos Akadémia Régészeti Intézetének vezetője elmondta: a salgótarjáni ipari park területén végzett ásatáson egy szkíta kori településen 42 ezer régészeti leletet tártak fel.

– Nógrád megyében ez az egyetlen szkíta kori lelet – hangsúlyozta.

A feltárt leletek nagy része edény.

Vaday Andrea kiemelte azokat a leleteket is, amelyek az egykori lakosok foglalkozására utalnak. A lelőhelyen a legkorábbi vasfeldolgozásra, valamint textil-, üveg- és kerámiaművességre utaló nyomokat és tárgyi emlékeket találtak. Félig kész csonttárgyak utalnak egy csontműves műhelyre. A fel nem használt vasércdarabok, a nagy mennyiségű salak mutat a vasfeldolgozásra. Az ipari tevékenység mellett mezőgazdasági művelésre mutató vasszerszámok kerültek elő. A házakban talált orsónehezékek a telepen folyó szövés-fonásra utalnak. A szakember elmondta: a lelőhely évszázadokra elnéptelenedett a szkíta kor után. Az i. sz. V. század elejéről, Attila korából azonban egy kamasz fiú és egy nő sírja került elő a salgótarjáni ásatáson. A hun kori sírokban szépen faragott csontfésűt, ruhakapcsoló tűket, borostyángyöngyöt és egy bronzcsatot találtak a régészek. A salgótarjáni kiállítás november végéig tekinthető meg a Nógrádi Történeti Múzeumban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?