Két hét múlva startol a Pohoda

<p>A rendezőstáb már kivonult a trencséni repülőtérre, ahol július 11-től 13-ig tart a Pohoda fesztivál. Úgy tűnik, a fesztivállal szemben támasztott elvárások továbbra is jogosak.</p>

HAVRAN KATALIN

Idén is az alternatív zenei világ legjava vonul fel, és dicsérendő, hogy nem tűnnek fel a „nagy húzónevek” kategóriába sorolandó olyan produkciók, amelyek régen túllépték saját zenitjüket. Ott lesz viszont Thom Yorke, Nick Cave és Omara Portuondo.

Az Atoms For Peace 2009-es megalakulásakor már az alapító tagok neve sejtetni engedte, hogy a zenekar rövid időn belül sikertörténetet fog írni, hiszen két tagot a Radioheadből importált – Thom Yorke-ot és Nigel Godrichot –, a baszusgitáros Flea a Red Hot Chili Peppersből, a dobos Joey Waronker pedig az R.E.M.-ből érkezett. A zenekar albuma idén februárban debütált. Ráadásul mindössze második, Amerikán kívüli fellépésükre készülnek, s éppen a Pohodán. Thom Yorke, a nemzetközi zenei piac kiemelkedő figurája hírnevéhez kétségkívül sokat hozzásegít csodabogárjelleme. Sokan úgy gondolják, hogy a világ egyik legtöbbet elemzett zenekarának (Radiohead) frontemberszerepéből szeretett volna kibújni. Az Atoms for Peace-szel egy kreatívabb világot alakított ki, amely a zenekart az experimentális rock világába repíti.

Szintén friss stúdióalbummal érkezik, viszont korántsem új formációval, Nick Cave és zenekara, a Bad Seeds. Az ausztrál ikon kétségkívül az idei Pohoda legnagyobb zsákmánya, melyet Michal Kaščák és csapata több éve próbál becserkészni. Nick Cave a Bad Seedsszel majdnem harminc éve zenél együtt, és ennyi idő alatt a zenekar széles zenei pályát futott be: játszott erőteljes punkot, méltóságteljes rockot, pendített érzelmes húrokat. Nagy várakozás előzte meg legutóbbi lemezét, a Push the Sky Awayt, amely ötéves szünet után érkezett. Az album légies és melodikus, helyenként hátborzongató, és Cave egy eddig talán kevésbé ismert arcát mutatja.

Várható volt, hogy az angolszász vidékről érkező zenészek fognak dominálni a trencséni fesztiválon, ezért felüdülés megpillantani a Buena Vista nevét a fellépők listáján. A legendás kubai zenésztársulatot, amely az 1950-es években működött Buena Vista Social Club elnevezésű havannai szórakozóhelyről kapta a nevét, az amerikai Ry Cooder hozta össze négy évtizeddel később. Wim Wenders 1997-ben forgatott, azonos című dokumentumfilmje hatalmas lelkesedést robbantott ki a kubai zene iránt Európában. A legendás közös albumot követően Ibrahim Ferrer, Omara Portuondo és Rubén González saját szólóalbumot készített, a Buena Vista Social Club pedig az összes olyan produkció védjegye lett, amely a kubai zene aranykorát, az 1930–50-es éveket eleveníti fel. Mára az eredeti felállás kisebb formációkra bomlott, ezért lesz különleges a szombati koncert, amelyre a szervezőknek sikerült meghívniuk Eliades Ochoa gitárost és Omara Portuondo énekesnőt is, így az eredeti zenészek közül a legfontosabb élő tagok ott lesznek a fesztiválon.

A pénteki nap fő programjának a Smashing Pumpkinst harangozták be. A Billy Corgan vezetésével működő chicagói banda, mely a kritikusok szerint 1988-as megalakulása óta az egyesült államokbeli alternatív zenei színtér legfontosabb szereplője, idén adta ki új albumát, az Oceaniát.

Érdemes lesz elmenni a francia Babylon Circus koncertjére is. A tíztagú formáció, amely francia és angol nyelven énekel, sőt, van amikor a kettőt egyszerre teszi, skával és reggae-vel indult, de hamar túlnőtte műfaja kereteit, és ma már punk-, rock-, swing- és jazzelemekkel átszőtt zenét játszik.

A brit zenei irányvonalat a Kaiser Chiefs, a Bloc Party, Bonobono és Erol Alkan mellett Kate Nash képviseli. Kate, aki pár éve nagy lendülettel tört be a brit popzenei piacra, utolsó albumával jócskán meglepte közönségét, hiszen ezen már nem kellemes popot, hanem vad, őrült indietzenét játszik.

Fellép a Pohoda fesztiválon a Ghymes együttes is, amely idén mindössze négy koncertet ad Szlovákiában. A szokáshoz híven a fesztiválon a komolyzene is képviselteti magát. A Győri Filharmonikus Zenekar Peter Breiner Szlovák táncait mutatja be a szerző vezényletével. Csütörtök este ők nyitják a fesztivált.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?