Két „emigráns” író

JUHÁSZ DÓSA JÁNOSFerdinandy György és Csender Levente – mindkettejük legújabb kötetét a Magyar Napló adta ki. Vajon mi köti még össze ezenkívül ezt az életkorban és élettörténetben is látszólag egymástól távol álló két magyar írót?

JUHÁSZ DÓSA JÁNOS

Ferdinandy György és Csender Levente – mindkettejük legújabb kötetét a Magyar Napló adta ki. Vajon mi köti még össze ezenkívül ezt az életkorban és élettörténetben is látszólag egymástól távol álló két magyar írót? Valószínűleg az, hogy mindketten a mai magyar valóság kendőzetlen kimondására vállalkoznak, s ez nem biztos, hogy összefér a mai kurzusirodalom alapelveivel.

A nyolcvanhoz közel járó Ferdinandy György huszonévesen talán a könnyebbik utat választotta. 1956-ban emigrál. A párhetesre tervezett kiruccanásból több mint harminc év lesz. Híres francia író lehetne, de inkább libatenyésztési kézikönyveket tanulmányoz Puerto Rico szigetén, hogy anyanyelvét megőrizze. Még a volt rezsim utolsó éveiben hazatér, s azóta nincs év, hogy ne jelenne meg kötete. Az irodalmi közvélemény, mint becsületes emigráns írót, jobboldalinak könyveli el, s még a Fekete György-féle Magyar Művészeti Akadémia is tagjai közé kéreti. Köszöni, nem kér belőle.

Ásson mélyebbre – biztatta annak idején egyik francia kritikusa. Válaszul csak ennyit írt: A dolgok kimondása az egyetlen értelmes feladat. Több évtized, sok-sok helyszín. Budapest, Gödöllő, Franciaország, Puerto Rico, Miami és újabban ősei földje, Gömörország.

Csender Levente alig túl a harmincon, boldog családapa. Tizenévesen ő is emigrált, méghozzá Erdélyből. Első köteteiben erdélyi gyermekkori élményeit meséli. Mára már budapestivé vedlett, csak a szerencsétlen sorsú, elbaltázott életű „hősök” nem változtak. Legyen az a kőbányai panelrengetegben élő fiatal párocska, akik egyre reménytelenebbül várják a „kölcsönbe” vett húsz esztendőt; a „sokgyerekét” egyedül nevelő, folyamatosan az öngyilkosságba menekülő családanya; az előzetesben éjszakázó srác, aki a jogos fizetését letagadó górét üti le. De betekinthetünk egy régi romániai koncepciós perbe is, vagy csak szeretnénk betekinteni, hisz lassan már minden túlélő halott. Mindenki „dekressziós”. A nyugatra félpénzért kijáró murokszedő, a tévedésből leégetett hajú ötvenes asszony, talán csak a Hendrixre hajazó, barátja gitárját és nőjét lenyúló tinédzser várja izgatottan a nyugat-európai kiruccanást.

S hazudhatunk egymásnak, hazudhatunk a másiknak, hiába minden, egyszer tényleg el kell mondani...

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?