Későbbre tették át az Örvény bemutatóját

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Színház új épületét április 14-én ünnepélyes gálakoncerttel nyitják meg.

Pozsony. A Szlovák Nemzeti Színház új épületét április 14-én ünnepélyes gálakoncerttel nyitják meg. A nagyszabású megnyitóra számos neves operacsillag fogadta el a meghívást, többek közt Gabriela Beňačková világhírű szoprán, Eva Urbanová cseh operaprimadonna, Jolana Fogašová mezzoszoprán, Adriana Kohútková, a Nemzeti szólóénekese, továbbá Szergej Larin, Peter Mikuláš és Martin Babjak. Közreműködik a Nemzeti Operatársulatának zenekara Rastislav Štúr vezényletével. A gálán Smetana-, Dvořák-, Suchoň- és Mozart-művek csendülnek fel. Az ünnepi koncertet a tervek szerint a Szlovák Televízió és a Szlovák Rádió élőben közvetíti.

A színház új épületét eredetileg Eugen Suchoň Örvény című operájának premierjével nyitották volna meg, Juraj Jakubisko rendezésében és Ondrej Lenárd betanításával, ám az opera főszerepére, Ondrej figurájának megformálására felkért Miroslav Dvorskýt a milánói Scala – amely ugyancsak premierre készül – nem adta ki a próbákról, ezért a Suchoň-opera bemutatóját a Nemzeti egy későbbi időpontra, május 20-ára tette át.

Március 24-én már megtartották az új épület operatermében az akusztikai próbát: kilencszáz néző előtt játszották a Bohéméletet.

A prózai társulat színpadán és a stúdiószínpadon jelenleg az utómunkálatok folynak, holnaptól azonban mindkét helyszín működőképes lesz. A prózai társulat, amely 1955-től a Hviezdoslav Színház épületében, valamint 1962-től a Kis Színpad épületében tartotta az előadásait, tegnap megkezdte az átköltözést az új épületbe.

A Nemzeti új épületének alapjait több mint húsz évvel ezelőtt rakták le. Három színházterme ezerhétszáz nézőt képes befogadni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?