Kultúra

Kerek évfordulót ünnepel a Komáromi Jókai Színház

Megalakulásának 70. évfordulója alkalmából gálaestet ad szombaton a Jókai Színház, a szlovákiai magyar kulturális élet egyik meghatározó intézménye.
author
ÚJ SZÓ ONLINE

2022. szeptember 29. 12:52

Jókai Színház
A színház 1990-ben vette fel Jókai Mór nevét

Az ünnepi rendezvény 15 órakor a Tiszti pavilon dísztermében kezdődik, ahol Komárom városa köszönti a színházat, a társulat örökös tagjait, nyugalmazott művészeit és azokat a színházi alkotókat, akik évtizedeken át meghatározó szerepet játszottak a város kulturális életében. Ezt követően, 17 órától kerül sor a Tarics Lőrincz Margit Színészmúzeum befejező szakaszának átadására a színházhoz közeli emlékparkban. 19 órakor a „Hetvenkedünk” című ünnepi gálaműsorra várja a közönséget a Komáromi Jókai Színház. A gála Beke Sándor rendező, a színház egykori igazgatója visszaemlékezésével indul, majd fellépnek a társulat örökös tagjai és nyugalmazott művészei: Boráros Imre, Dráfi Mátyás, Varsányi Mari, Szentpétery Aranka, Cs. Tóth Erzsébet, Kövesdi Szabó Mária, Thirring Viola, Benes Ildikó, Mák Ildikó és Zsákovics László. Közreműködik a Beliczay Kamarazenekar.

„Amikor meghirdettük az ünnepi évadot, a találkozásokat, a generációk találkozását emeltük ki egyfajta mottóként. Ebben a szellemben fogant az október 1-jei ünnepi rendezvényünk is, amellyel a ma már szépkorú kollégák, az előttünk járó nemzedék előtt tisztelgünk – mondja Gál Tamás, a Komáromi Jókai Színház igazgatója. – Amikor dicsérő véleményt hallok a színházunkról, amikor azt látom, hogy számos művészünket filmsztároknak kijáró lelkesedéssel kezeli a közvélemény, vagy éppen tapasztalom, hogy a mai társulat miként kapcsolódik ezer szállal a magyarországi és a szlovákiai színházi világhoz, gyakran eszembe jut, hogy a mi sikereink mögött generációk munkája áll. És nem csak munkája, hiszen évtizedeken át sokan minden idejüket, energiájukat rááldozták, minden kapcsolatukat beletolták, hogy itt színvonalas színház működhessen. Közben arról se feledkezzünk meg, hogy Komáromot Déryné korától kiemelt állomásként kezelték a legjobb társulatok. Ugyanígy, Kassa az első kulturális centrumok között volt, amely otthont adott a magyar nyelvű színjátszásnak, és a második világháború után, amikor ez a lehetőség megszűnt, Komáromból érkezett egy lelkes csapat, hogy újraélessze a magyar színházat. Amikor a 70 éves színházunkat ünnepeljük, egyben azt is ünnepeljük, milyen fontos szerepet játszik ez az intézmény a szlovákiai magyar kulturális életben, és hogyan kapcsolódik élő módon a magyar színházi hagyományhoz.”

A jogfosztottság évei után, az 1940-es, 1950-es évek fordulóján újraszerveződő-újraszervezett (cseh)szlovákiai magyar kulturális élet fontos mérföldköve volt a hivatásos magyar színház létrehozása. Szlovákia Kommunista Pártjának elnöksége 1952 februárjában hozott határozatot a Magyar Területi Színház megalakításáról. A színház székhelyéül Komáromot jelölték ki, a színházalapítással járó feladatokkal pedig Fellegi Istvánt, a Csemadok Központi Bizottsága titkárát bízták meg. Az előkészületek után Fellegi vezetésével 1952. október 1-jén tartotta első társulati ülését a Matesz alapító generációja.

Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik. Egyben felhívjuk figyelmüket, hogy a kommentekhez tartozó IP címeket a rendszer elraktározza.

Önnek ajánljuk
Hiba lenne eltörölni a Szövetség platformrendszerét

Bugár: Hiba lenne eltörölni a Szövetség platformrendszerét (VIDEÓ)

Az influenzajárvány eredményeként egyre több óvodát és iskolát zárnak be

Covid helyett influenza

Különös haláleset Nyitrán

TRAGÉDIA: Áthajtott a körforgalmon, fának ütközött, majd szörnyethalt egy sofőr

horvat brazil

Vb-2022 – Elődöntős Horvátország, kiütötték a brazilokat

matovic k

Vakarhatják a fejüket az éttermek, problémás Matovičék adóengedménye

börtön k

Súlyos börtönbüntetést kapott egy álhírterjesztéssel vádolt orosz ellenzéki politikus

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.