Kelet-Európa önéletrajza a San Sebastian-i Filmfesztiválon

ÖSSZEFOGLALÓKeleti ígéretek – Kelet-Európa önéletrajza címmel nagyszabású retrospektív programot tűz műsorra a holnap kezdődő San Sebastian-i Filmfesztivál. Spanyolország első számú nemzetközi filmes seregszemléje a vetítéssorozattal a berlini fal leomlásának 25.

ÖSSZEFOGLALÓ

Keleti ígéretek – Kelet-Európa önéletrajza címmel nagyszabású retrospektív programot tűz műsorra a holnap kezdődő San Sebastian-i Filmfesztivál. Spanyolország első számú nemzetközi filmes seregszemléje a vetítéssorozattal a berlini fal leomlásának 25. évfordulójára emlékezik, és 16 ország alkotásaiból válogatva keresztmetszetet ad a kelet-közép-európai országok ezredforduló utáni filmterméséből.

Az ötven filmet felvonultató programban hat magyar mozgóképet is levetítenek: Török Ferenc Moszkva tér című, 2001- ben bemutatott első játékfilmjét; Pálfi György Hukkle című rendezői debütálását (amely 2002-ben San Sebastianban elnyerte a legjobb elsőfilmes rendező különdíját); Antal Nimród Kontroll (2003), Vranik Roland Fekete kefe (2005) és Mundruczó Kornél Johanna (2005) című operafilmjét, továbbá Kocsis Ágnes Pál Adrienn (2010) című legutóbbi rendezését.

A szlovák filmtermésből Kerekes Péter Hogyan főzték a történelmet (2009) című dokumentumfilmje, Zuzana Liová A ház (2011) című drámája és Mira Fornay Kutyám, Killer (2013) című mozgóképe került be a válogatásba; továbbá a cseh kínálatban szerepel például Alice Nellis cseh–szlovák koprodukcióban készült road movie-ja, a Kirándulás. (MTI, as)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?