Kegyetlen bánásmód

Miles Massey (George Clooney) az első számú Los Angeles-i válóperes ügyvéd, egyben a milliomosok védőszentje: soha egyetlen ügyet sem veszít el, legyen bármilyen kilátástalan is a helyzet.

Miles Massey (George Clooney) az első számú Los Angeles-i válóperes ügyvéd, egyben a milliomosok védőszentje: soha egyetlen ügyet sem veszít el, legyen bármilyen kilátástalan is a helyzet. Fényűző életét mégis üresnek érzi, egész egyszerűen nem tudja elképzelni, mivel foglalhatná el magát – mindaddig, míg meg nem ismerkedik egy igazi femme fatale-al, Marylinnal (Catherine Zeta-Jones), aki gazdag pasik megkopasztásával tengeti mindennapjait.

A Kegyetlen bánásmód hosszú utat járt be a megfilmesítésig: eredetileg Julia Roberts és Richard Gere játszotta volna a főszerepet, de végül az Oltári nőre szerződtek le. A színészek jöttek-mentek (Tea Leoni, Will Smith, Hugh Grant és ismételten Roberts is szóba került), majd közelebb kerülve a megvalósításhoz Jonathan Demme rendező (A bárányok hallgatnak, Philadelphia és a rosszemlékű Charlie kettős élete) hagyta faképnél a projectet. Végül beléptek a képbe Coenék, akik a saját szájízük szerint dolgozták át a forgatókönyvet és rendezték meg a filmet – a megvalósítás nehézségei viszont alaposan rányomják a bélyeget a végeredményre.

Az, hogy a legkommerszebb Coen-filmmel van dolgunk, már Brian Grazer producer (Egy csodálatos elme, 8 mérföld) miatt sem lehet vitás, de egyben sajnos a leggyengébbel is: a Kegyetlen bánásmódról ugyanis lerí, hogy egy teljesen szimpla, hollywoodi romantikus komédiára erőszakolta rá saját elképzeléseit az alkotópáros. Csakhogy hiába tűnik fel itt is egy texasi suttyó Billy Bob Thornton személyében, hiába fehéríti megszállottan George Clooney a fogát (pont úgy, ahogy a haját igazgatta az Ó testvérben) és retteg a fél lábon a sírban lévő főnöktől, az egész a bérgyilkos telitalálat figuráját leszámítva valahogy nem illik a képbe. Ráadásul bármennyire hihetetlen, de a Clooney-Zeta-Jones páros sem igazán működik, köszönhetően a teljesen sótlan (ám szó se róla, rendkívül szexi) Mrs. Douglas-nak.

Egy habkönnyű „egymásra találós” film reményében a Kegyetlen bánásmód még akár egész szórakoztató, morbid kikapcsolódás lehet. Coenéktől azonban ez kevés az üdvösséghez. (mozinet)

Kegyetlen bánásmód (Intolerable Cruelty), színes, amerikai film, 2003, 100 perc, R.: Joel Coen, Sz.:

Catherine Zeta-Jones, George Clooney, Billy Bob Thornton, Geoffrey Rush, Richard Jenkins

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?