Kedveltek a magyarországi kiadványok

Közös szakmai programot tartottak a közelmúltban Dunaszerdahelyen a helyi járási hivatal oktatási osztálya és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége dunaszerdahelyi területi választmánya, valamint a magyarországi Apáczai Könyvkiadó és Könyvterjesztő Kft. közös szervezésében.

Közös szakmai programot tartottak a közelmúltban Dunaszerdahelyen a helyi járási hivatal oktatási osztálya és a Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége dunaszerdahelyi területi választmánya, valamint a magyarországi Apáczai Könyvkiadó és Könyvterjesztő Kft. közös szervezésében. A múlt heti találkozó egy későbbiekben megvalósuló szakmai programsorozat nyitórendezvénye volt. A kiadó annak érdekében, hogy a felvidéki magyar pedagógusok körében elősegítse az általa megjelentetett tankönyvek, módszertani kiadványok és segédanyagok használatát, 2002 novembere és 2003 januárja között továbbképzési programsorozatot szervez az alapiskolák alsó tagozatán tanítók és a művészeti alapiskolában zeneelméletet magyarul oktató pedagógusok számára. A celldömölki Apáczai Kiadó a pedagógusszövetség Dunaszerdahelyi és Galánta-Vágsellye Régió Területi Választmányával, valamint a dunaszerdahelyi járási hivatal oktatási osztályával együttműködve a jelzett időszakban négy tanfolyamot indít. Az első hatvanórás tanfolyamon az Apáczai Kiadó tankönyveire alapuló magyar nyelv és irodalomtanítással ismerkedhetnek meg az érdeklődők. A képzésre a dunaszerdahelyi Vámbéry Ármin Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskolában kerül sor november 25-én, december 9-én és 2003. január 13-án. A matematikatanítás módszertani kérdéseivel harmincórás tanfolyam keretében foglalkoznak majd a dunaszerdahelyi, Kodály Zoltánról elnevezett alapiskolában november 26-án, december 10-én és január 14-én. Természetismeret tárgyában szintén harmincórás módszertani képzést indítanak a nagymegyeri Bartók Béla Alapiskolában november 27-én, december 11-én és január 15-én. Az ének-zene tantárgyat az Apáczai Kiadó tankönyveiből oktató pedagógusok számára a somorjai Németh-Šamorínsky István Művészeti Alapiskolában tartják a harmincórás képzést november 28-án, december 12-én és január 16-án. A tanfolyamok délutánonként a tervek szerint 13 és 16 óra közt folynak majd.

Az Apáczai Kiadó gondozásában megjelent tankönyvek, munkafüzetek, feladatgyűjtemények, munkáltató tankönyvek és szemléltetőeszközök nagy népszerűségnek örvendenek a hazai magyar pedagógusok körében. Mivel a hatályos közoktatási törvény vonatkozó paragrafusa szabad tankönyvhasználatot engedélyez az oktatásban, tanítóink többsége előszeretettel használja mindennapos pedagógusi tevékenysége során a Magyarországon megjelenő tankönyvek egy részét, elsősorban az Apáczai-kiadványokat. A kiadó – a szlovákiai Terra Kiadóval együttműködve – ma már több tankönyvcsaláddal is szerepel a szlovák oktatási minisztérium jegyzékében, az ingyenes tankönyvek úgynevezett ADREM listáján is. Főként alsó tagozaton használt anyanyelvi oktatást elősegítő, illetve nyelvtant és helyesírást oktató könyvekről és ezek kiegészítőiről van szó. A hazai magyar iskolák pedagógusai tehát térítésmentesen megrendelhetik diákjaik számára egyebek mellett az első osztályosoknak szánt Az én ábécém és az Első olvasókönyvem című olvasókönyveket és a hozzájuk tartozó írásgyakorló munkafüzetet, a második osztályos nebulóknak szóló Nyelvtan és helyesírás munkáltató tankönyvet, a Hétszínvarázs című olvasókönyvet és a hozzájuk tartozó munkafüzeteket. Az oktatási minisztérium jegyzéke a kiadó reményei szerint a jövőben is bővül majd néhány, az Apáczai és a Terra által közösen megjelentetett kiadvánnyal.

Az Apáczai Kiadó, mely a magyarországi alsó tagozatos tankönyvek piacának körülbelül 65 százalékát, az anyaországi tankönyvpiac egészének pedig az eladott példányszámokat tekintve csaknem 25 százalékát birtokolja, mintegy évtizede tart fenn egyre bővülő szakmai kapcsolatokat a felvidéki magyar pedagógustársadalommal. A jó kapcsolatok bizonyítékául szolgál, hogy a kiadó jóvoltából tavaly 32 ezer példány ingyen tankönyv jutott el a szlovákiai magyar iskolákba.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?