Kedden zárul a 101. Bayreuthi Fesztivál

Bayreuth |

<p>A Parsifal előadásával zárul kedden a Bayreuthi Ünnepi Játékok, amely jövőre kettős Wagner-évfordulót ünnepel. A zeneszerző születésének 200., halálának 130. évfordulója komoly kérdéseket vet fel az intendánsok és a város számára.</p>

Kivételesen és egyetlen alkalomra már 2013. május 22-én kinyílnak a Festspielhaus kapui. Wagner születésének 200. évfordulóján a Zöld Dombon ünnepi hangversenyt rendeznek, a jubileumi koncertet a játékok vitathatatlan sztárja, Christian Thielemann vezényli.

Már második éve kitapintható a kíváncsiság, vajon milyen lesz a bicentenáriumra készülő új tetralógia, A nibelungok gyűrűje. Több jelölt után végül Frank Castorffal, a berlini Volksbühne radikális szemléletű vezetőjével állapodtak meg az intendánsok.

A fesztivál idei mérlege pozitív, a konzervatív közönség is elfogadta A bolygó hollandit Philipp Gloger elképzelésében. A botrány - szokatlanul - a premier előtt tört ki. A cover énekesnek kellett beugrania Jevgenyij Nyikityin helyett, mert kiderült, hogy az orosz sztárbariton fiatalkorában náci jelképeket tetováltatott magára, ezért megértve a lehetetlen helyzetet, visszalépett.

Az eset kapcsán is előtérbe került a Zöld Domb feldolgozatlan múltja. Történészek, újságírók rendszeresen bírálják Katharina Wagnert és Eva Wagner Pasquier-t, mert túl lassan halad a tudományos munka. Hivatalba lépésükkor megígérték, hogy megnyitják édesapjuk, Wolfgang Wagner házát a kutatók számára. Mint kiderült, egy használaton kívüli úszómedencében számos értékes dokumentum hever. A kritikusok úgy vélik, az csekély válasz, amit Katharina adott: elismeri, hogy a Zöld Domb színe "túl barna" volt a hitleri időben.

Sok a munkánk a jubileumi év előtt - mentegetőzött Katharina Wagner. Az igazgatóságba most egy gazdasági vezetőt keresnek, akinek átadhatnának feladatokat. A posztra a kölni Patrick Wasserbauer az elsőszámú jelölt.

Gyors megoldásra van szükség, mert az ünnepi évad után a Festspielhausra jelentős mértékű felújítás vár. Sürgető az is, hogy megfelelő próbaház épüljön. Mindehhez egyelőre  hiányoznak a források. Toni Schmid, az igazgatóság elnöke úgy véli, az ügy mellé a politikusoknak is oda kellene állniuk.

Az erőket jövőre Bayreuth és Lipcse megosztja, a korai operákat - Tündérek, A szerelmi tilalom, Rienzi -, amelyek Wagner rendelkezése szerint a Zöld Dombon nem játszhatók, Lipcsében mutatják be. A produkciókat Bayreuthban az Oberfrankenhalle fogadja majd be, a sportcsarnok azonban akusztikai átalakításra szorul.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?