Kultúra

Katalógus Mayer Éva kiállításairól

A budapesti Gabbiano Print Nyomda és Kiadó gondozásában jelent meg az a gyűjteményes katalógus, amely Mayer Éva Munkácsy-díjas képzőmész eddigi kiállításait fogja csokorba.
author
Tallósi Béla

2015. december 12. 17:58

Következésképpen a közel százharminc oldalas kiadvány több mint katalógus, nyugodt szívvel nevezhetjük művészeti albumnak. Egyrészt a kiadvány profi kivitelezéséből, kifinomult ízlésről és esztétikai érzékről tanúskodó grafikai elrendezéséből és képszerkesztéséből kifolyólag (szerkesztette Mayer Éva és Szigeti Gábor Csongor). Másrészt azért is mondható inkább összefoglaló albumnak, mert nem egyetlen kiállítás anyagát ismerteti. Ahogy Uszkay Tekla művészettörténész fogalmaz a fiatal képzőművész eddigi kiállításait méltató tanulmányában: Mayer Éva a katalógusban csaknem egy évtized munkásságát foglalja össze időrendben haladva. A kiadvány oldalain nyomon követhetjük, amint a hagyományos grafikai technikáktól indulva egyre magabiztosabban lépte át a műfaj határait, majd saját technikákat kísérletezett ki, és mára grafikai installációival egészen egyedülálló módon ötvözi a képgrafikát különféle médiumokkal. Ennek kicsúcsosodása a Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeumában, Pozsonyban 2016. január 10-ig látható (N)OMEN című kiállítása, amelynek terében a minap ezt a katalógust is bemutatták a közönségnek. Hogy milyen út vezetett eddig, milyen állomásai, alkotói szakaszai voltak a csaknem egy évtizednek, kiderül Uszkay Tekla részletes elemzéséből. A művészettörténész kiemeli, hogy Mayer Éva alkotómunkájának kiemelkedő érdeme a közösségteremtő erő, amely az első percektől áthatja tevékenységét. Az alkotó individuális és társadalmi értékek újragondolására ösztönzi a közönséget, s ehhez érzékenységünk előhívását kéri.
 
Mayer Éva művészeti tevékenységéhez, szervezői munkájához és Lélekterek című új sorozatához (ezek láthatók a pozsonyi Brämer-kúriában) Beke László művészettörténész írt ajánlót. Ebben kifejti: „Amikor Mayer Éva igen fiatalon Munkácsy-díjat kapott, értékelésébe minden bizonnyal a dinamikus és önzetlen szervezői képességeit is beszámították, sokrétű technikai, műfaji kísérletei és komplex képzőművészeti teljesítményei mellett.”
 
A kiadványban két további, igényes tanulmány olvasható: Csanda Mátétól az Ablakok és tükrök – jegyzetek Mayer Éva munkáihoz, valamint Tolnay Imrétől az Üzenetek a benső városból – Mayer Éva: Lélekterek című kiállítása. A gyűjteményes katalógus szövegrészével és gazdag képanyagával hozzájárul ahhoz, amiben Uszkay Tekla is bízik. Hogy azok számára is kirajzolódik Mayer Éva egyénisége, akik eddig csupán műveivel találkoztak, de személyesen nem ismerték.
Támogassa az ujszo.com -ot

Úgy vagyunk az újságírással, mint a hivatásos zenészek: fellépünk naponta a „kőszínházban", elegáns ruhában a hűséges, bérletes közönségünk előtt, vagyis eljuttatjuk a postaládákba, árushelyekre nyomtatott napilapként a fizetős Új Szót. És mondhatjuk azt, hogy kiállunk a mélyen tisztelt publikum elé a korzón is, kicsit könnyedebben szórakoztatjuk, elgondolkodtatjuk a közönséget, érzelmeket kiváltva az erre járó tömegből. Ez az előadás pontosan olyan szenvedélyes, mint a kőszínházi fellépés, ugyanúgy sok munkával jár, mégis ingyenes. Ha tetszett, hálásan fogadjuk adományát, amit a jelképes hegedűtokba helyezhet. Eddigi felajánlásait is szívből köszönjük az új hangszerekhez, a zenekar bővítéséhez, a repertoár kiszélesítéséhez: az ujszo.com naprakész működtetéséhez.

Ha támogatna bennünket, kattintson az alábbi gombra. Köszönjük.

Támogatom
Önnek ajánljuk
TIS

Javul az önkormányzatok átláthatósága

Štefan Harabin
Frissítve

A NAKA őrizetbe vette Harabint

Magdalena Andersson
Frissítve

Hivatalos: Svédország benyújtja csatlakozási kérelmét a NATO-hoz

Roman Mikulec

Mikulec: Hagyjanak fel a nyilvánosság félrevezetésével a politikusok

Gazprom tasr

Nem rendelt tranzitkapacitásokat a Gazprom Nagykaposon keresztül

Veronika Remišová
Frissítve

Remišová: Elfogadhatatlan a rendőrség miatt összehívni a biztonsági tanácsot

Legfrissebb galériák
Olvasta már?
logo

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

logo 18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.