Karlovy Varyban ma kezdődik a filmfesztivál

ssss

Tizenkét kiválasztott alkotás méretteti meg magát az idén az 56. Nemzetközi Filmfesztivál versenyszekciójában a nyugat-csehországi Karlovy Varyban.

Közép-Európa egyetlen A kategóriás filmszemléjén kilenc nap alatt több mint 60 ország alkotójának mintegy 170 filmjét láthatják az érdeklődők. Az ünnepélyes díjkiosztót július 9-én este tartják.

A nyitóesten Paolo Genovese olasz filmrendező Supereroi (Szuperhősök) című filmjét vetítik, a zárófilm pedig az ausztrál George Miller Three Thousand Years of Longing (Háromezer év vágyakozás) című alkotása lesz.

A versenyprogram filmjeit nemzetközi zsűri fogja elbírálni, a győztesnek a Kristályglóbuszon kívül pénzjutalom is jár.

A gazdag kínálatból 27 filmnek Karlovy Varyban lesz a világpremierje, hat alkotásnak pedig ez lesz az európai bemutatkozása. A főbb programkínálat 13 alkotója a múltban már részt vett ezen a film-szemlén, kilenc rendező viszont most debütál Karlovy Varyban.

A korábbi évekhez képest változás, hogy megszűnt a fiatal kelet-európai filmeseket bemutató Nyugattól Keletre elnevezésű szekció. A Proxima szekció váltotta fel, amelyben a világ bármely táján élő kezdő alkotók bemutatkozhatnak.

A fesztiválnak több sztárvendége lesz, például Geoffrey Rush ausztrál színész, aki Kristályglóbuszt kap a világ filmművészetét gazdagító rendkívüli munkásságáért. Benicio del Toro amerikai színész és producer a fesztivál elnökének díját (President's Award) veheti át. Szintén fesztiválelnöki díjban részesül Bolek Polívka legendás cseh filmszínész, rendező és forgatókönyvíró. Tizennyolc év után újra Karlovy Varyba látogat Liev Schreiber amerikai színész, forgatókönyvíró és rendező.

Ukrán filmesek egy csoportja és Ukrajna prágai nagykövete az elmúlt napokban nyílt levélben tiltakozott az ellen, hogy a fesztivál hivatalos programjában levetítik a Volkogonov kapitány elmenekült című orosz alkotást, amely az orosz kulturális tárca támogatásával készült. A Karlovy Vary-i szemle rendezőbizottsága válaszlevelében az ukrán tiltakozást alaptalannak minősítette és visszautasította.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?