Karlovy Vary mától ismét a filmnek él

<p>Karlovy Vary nemzetközi filmes seregszemléjének főszervezői idén úgy döntöttek: nem válogatnak be magyar alkotást a versenyprogramba. Nem mintha nem találtak volna erre alkalmas, kellő művészi színvonalú produkciót. Valószínűleg azt gondolták: mivel az elmúlt három év sorozatos magyar győzelmet hozott, kerüljenek most közelebb a dicsőséghez más országok filmjei.&nbsp;</p>

Szász János A nagy füzet, Pálfy György Szabadesés és Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című díjazott munkái után a magyar film szünetet tart Közép-Kelet-Európa legrangosabb filmes találkozóján. S történik ez röviddel azok után, hogy a magyar film Oscart nyert, Cannesban győzött, Berlinben éltették, sőt ha csak az elmúlt egy év díjait számolnánk össze, akkor azt is megállapíthatnánk: ennyi dicsőség, mint mostanság, rég jutott már nekünk a világ mozgóképes mustráin. 

Versenyen kívül természetesen idén is vetítenek magyar alkotást Karlovy Varyban. Jön Mundruczó Kornél friss opusa, a repülni tudó szír fiú történetét feldolgozó, különös hajtóvadászattal megspékelt migránssztori, A Jupiter holdja Jéger Zsombor és Cserhalmi György főszereplésével. Pár héttel ezelőtt, Cannes-ban került először közönség elé a film, ahol megosztotta a kritikusokat, a rendező előtt mégis szélesre nyitotta kapuit a világ. Kristóf György Outját is láthatták már Cannes-ban. A feleségét és lányát maga mögött hagyó, a Baltikumban munkát találó, ötven körüli magyar férfi hosszas bolyongása eredetileg vizsgafilm témája lett volna, a fiatal kassai rendező azonban több ország anyagi segítségével játékfilmmé tudta fejleszteni alkotását. 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"280414","attributes":{"alt":"","class":"media-image","title":"","typeof":"foaf:Image"}}]]

Karlovy Vary – köszönhetően Karel Ochnak, a fesztivál művészeti igazgatójának – idén is támogatja az ifjú tehetségeket. A versenyfilmek felét eredeti tehetségnek ígérkező, elsőfilmes rendezők készítették. Ilyen lesz a már most nagy érdeklődéssel övezett, Jaroslav Vrchnický verse alapján forgatott A kis keresztes lovag, Václav Kadrnka munkája. Hőse egy kilencéves kisfiú, aki apja elől menekül a Szentföldre. 

Az idei mustra – a jelek szerint – egyébként is a csehekről akar szólni. A Nyugattól keletre nevű szekcióban Josef Tuk A közelség hiánya című lélektani tanulmányával van jelen, a dokumentumfilmek kategóriájában pedig Vít Klusák tragikomikus újnáci portréja, a Dalibor szerint a világ kelthet nagy feltűnést. Szlovákiát Peter Bebjak A vonal című friss alkotása képviseli a fő versenyben, pontos látleletet mutatva a szlovák–ukrán határvidéken zajló visszásságokról. Richard Müller, a jeles pozsonyi előadóművész portréját Az ismeretlen címmel vetítik majd a dokumentumfilmek mezőnyében. Új filmjével jelentkezik Karlovy Varyban a Kukoricasziget immár világszerte ismert rendezője, George Avasvili, aki a Szovjetunió széthullása utáni első, demokratikusan megválasztott grúz köztársasági elnökről forgatott felkavaró filmet. Életének egyik kritikus helyzetében láttatja őt, amikor a puccsisták elől a hegyekben talál menedéket. 

Nem kevés reflektorfény irányul majd Jan Kadár és Elmar Klos Oscar-díjas csehszlovák remekművére, a digitálisan most felújított Üzlet a korzón című, mára legendás alkotására, amely a Tűz van, babám!, a Szigorúan ellenőrzött vonatok és az Intim megvilágításban után a restaurált csodák sorát gazdagítja. 
Életműsorozattal hajol meg a fesztivál Kendzsi Mizogucsi előtt, aki Ozuval együtt rakta le a japán filmművészet alapjait. Szenvedélyes hősei a mindennapi életből jönnek. Saját elmondása szerint nagyon kötődött a múlthoz (1956-ban halt meg, 58 évesen), és kevéssé volt bizakodó a jövőt illetően. A vízesés varázsa, Egy próbababa tavaszi sóhaja, Oszakai elégia, Az utolsó krizantém története, Keresztre feszített szerelmesek – ezekkel az alkotásaival lett világszerte ismert. 

Jiří Brdečka, a Limonádé Joe rendezője százéves lenne, ha élne. Az ő munkássága előtt is tiszteleg a rendezvény. S bár több, Karlovy Varyban díjazott külföldi sztár fesztiválklipjét ígérte már a mustra házi rendezője, Ivan Zachariáš, Milos Forman, Jan és Zdeněk Svěrák, Jiří Menzel és Věra Chytilová után ismét egy cseh művész kétperces villantását láthatja majd a közönség egy-egy vetítés előtt. Josef Somrt, a jeles prágai színészt 2012-ben díjazta a seregszemle, öt év után – Antonio Banderas, John Travolta vagy Willem Dafoe helyett – most ő lesz a fesztiválklip arca. 

Az idei életműdíjasok között is lesz cseh alkotó: Václav Vorlíček, a Három mogyoró Hamupipőkének 87 éves rendezője. Ugyanebben az elismerésben részesül Ken Loach, a jeles angol alkotó és forgatókönyvírója, Paul Laverty, de Kristályglóbuszal távozik majd a fesztiválról James Newton Howard, a Micsoda nő! és A sötét lovag zeneszerzője is. Karlovy Vary idei két nagy sztárja A régi város főszereplőjeként friss Oscar-díjas Casey Affleck, aki legújabb filmjét, a Sundance fesztiválon már nagy feltűnést keltett A Ghost Storyt hozza magával, és Uma Thurman, a Kill Bill szőke gyilkosa, aki Cannes egét már többször is beragyogta. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?