Karády, Csocsó és sokan mások

aPozsony. A Magyar Köztársaság Kulturális Intézete november 4. és 7. között magyar filmnapokat rendez, melynek a Mladosť filmszínház ad otthont. A négy nap alatt a pozsonyi közönség válogatást láthat az idei, 33. Magyar Filmszemlén bemutatott mozgóképekből.

Pozsonyban is bizonyára telt házat vonz majd Pálfi György Hukkle című, 75 perces filmje, amely első sikerét a filmszemlén érte el: megkapta a legjobb első filmnek járó díjat, valamint megosztva a külföldi kritikusok díját is. Azóta is sorra szerzi az elismeréseket. Tetszést aratott Cannes-ban, a San Sebastian-i filmfesztiválon megnyerte az Új rendező kategória különdíját. Magyarország a Hukklét nevezi a jövő évi Oscar-díjra a legjobb idegen nyelvű film kategóriában. A címben jelzett Hukkle az egyik szereplő csuklására utal, mely végigvonul a filmen. Ahogy egyik kritikusa írta: a Hukkle természetképekbe rejtett bűnmátrix. A történet egy valós eseményből indul ki: a XX. század elején egy kis falu asszonyai módszeresen kiirtották a férfiakat, ugyanazzal a mérgezési eljárással. Szereplők: Bandi Ferenc, Farkas József, Rácz Józsefné, Kaszás Attila, Margittay Ági, Ónodi Eszter.

Különös misztikája miatt ugyancsak nagy érdeklődésre számíthat nálunk is Fekete Ibolya Chico című filmje, amely – ahogy egy értékelője írta – „a valóságot fikciókkal elegyítő kaland: hosszú utazás forradalmakkal és háborúkkal, országokon és kontinenseken át”. Hőse, Chico félig spanyol, félig magyar, félig katolikus, félig zsidó, aki Latin-Amerikában született és vált meggyőződéses kommunistává. Az ottani forradalmak világából családjával a szocialista Magyarországra menekül. Itt Chicóból, a forradalmárból a titkosszolgálat munkatársa lesz, majd innen is menekül. Albániai tudósító, végül önkéntes a horvát hadseregben. Szereplők: Eduardo Rózsa Flores, Sergio Hernandez, Bodrogi Gyula.

A pozsonyi magyar filmnapok programjában szereplő következő mozgókép, Dér András A kanyaron túl című filmje is egy utazás története. Ahogy minősítették, „a megértés és a meg nem értettség útifilmje, szerepjátékok sora, filmszínház – színházfilm”. Egy utazás, amely során a bizalom, a biztonság keresése a tét. A történet központi figurái különös háromszöget alkotnak. Szilvi, a drogos lány nem tud választani a földi szerelmet kínáló Tamás és az éteri harmónia lehetőségét felcsillantó pap között. Szereplők: Bubik István, Dér Denissa, Gyuriska János, Huszárik Kata, Hirtling István, Szabó Győző, Venczel Vera, Csuja Imre, Vati Tamás, Bertók Lajos, Vincze Emőke.

Négy pesti fiatalember elindul vadkempingezni. A nagyváros nyüzsgéséből egy lakatlan dunai szigetre menekülnek minden évben legalább egy hétvégére. A kiruccanás azonban már az elején rosszul kezdődik, a sziget mellett megfeneklik egy szerb uszály. Megismerkednek Predraggal, a rajta szolgáló szerb matrózzal, akivel összeütközésbe kerülnek. Ez a Vademberek rövid tartalma, amelyet Szurdi Miklós rendezett, s amelyet ugyancsak láthatunk Pozsonyban. Szereplői Cserhalmi György, Kamarás Iván, Szabó Győző, Szakács Tibor, Lippai László, Schell Judit.

Kamondi Zoltán Kísértések című filmjéről azt írták: a valóságban gyökerező mese. Főhőse Marci, a tehetséges programozó, abba a korba lépett, amikor már saját útját járná, saját világát kezdené építeni. Eddigi életének meghatározó szereplői, anyja és barátnője, bár látszólag az ő oldalán állnak, mégis inkább gátolják célja elérésében. Marcinak „világgá kell mennie” ahhoz, hogy megtalálja, amit keres. Apját sosem ismerte, úgy gondolja, a vele való találkozás valamiféle fogódzót adhat számára, de csalódnia kell. Egy váratlan fordulatnak köszönhetően egy cigánylány szegődik a társául, ő az, aki megmutatja a fiúnak, milyen az önzetlen szeretet, amelyet sem az anyjától, sem a barátnőjétől nem kapott meg. Szereplők: Miklós Marcell, Budai Katalin, Básti Juli, Seress Zoltán, Derzsi János, Kovács Júlia.

Bacsó Péter Karády Katalinról forgatott filmje, a Hamvadó cigarettavég is szerepel a magyar filmnapok műsorán. 1942-ben, amikor az ukrajnai fronton dörögnek a fegyverek, Budapest még a béke városa. Ekkor és itt fonódik össze a film három hősének sorsa. A történet mozgatói: Zsüti, a csóró kis dalszövegíró, Karády, a Díva, a körülrajongott énekes-színésznő és a vezérkari tábornok, a Díva szerelme. Életre keltőik: Nagy-Kálózy Eszter, Rudolf Péter és Cserhalmi György.

A távolabbi magyar történelem is megjelenik a Mladosť filmszínház vásznán a magyar filmnapok idején az 1820 és 1860 között játszódó impozáns Széchenyi-film, a Hídember révén. Bereményi Géza alkotását november 7-én vetítik.

Az életvidám, optimista és örökké tevékeny Csocsó, született Csomai Gusztáv az ötvenes évek elején, egy rohamosan fejlődő Duna-parti szocialista iparvárosban minden üldözés, macerálás és zaklatás ellenére is ember marad az embertelenségben – a figura Koltai Róbert rendezői műhelyében született, s a Csocsó, avagy éljen május elseje című filmjében maga kelti életre. A vígjáték további szereplői: Máté Gábor, Tóth Ildikó, Králik Attila, Zenthe Ferenc, Gáspár Sándor, Kováts Adél, Stohl András, Pogány Judit, Kern András, Básti Juli, Benkóczy Zoltán.

A vetítések naponta 17 órakor és 19.30-kor kezdődnek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?