Karácsonyi műsorok a televízió képernyőjén

<p>Karácsonykor a televíziók is gazdag kínálattal, sokféle műsorral próbálják színesíteni és kellemesebbé tenni az ünnepeket. Összeállításunkból megtudhatják, mivel várja nézőit a Magyar Televízió és a Duna Televízió.</p>

Audrey Hepburn kedvelt filmjeivel, népszerű családi mozikkal és friss ismeretterjesztő munkákkal várja az ünnep napjaiban nézőit a köztévé. Felejthetetlen lesz a karácsony a gyerekeknek és a zenerajongónak is, ha a Magyar Televízióval tartanak.

Angyali hangok az MTV-ben
A klasszikus filmek kedvelőinek igazi ajándék lehet az m1 karácsonyi válogatása a 80 éve született színészlegenda, Audrey Hepburn filmjeiből. Az 1954-es Sabrina című moziban (december 24., 17.35) például Humphrey Bogart oldalán tündököl a színésznő, az egy évvel korábbi Római vakációban (december 25., 17.25) pedig Gregory Peck a partnere. Ann hercegnő megformálásáért Audrey Hepburn élete első főszerepével nyerte el a legjobb női alakításért járó Oscar-díjat. Truman Capote novellája nyomán készült az Álom luxuskivitelben (december 25., 21.05), a színésznő egy újabb legendás filmje a 60-as évek elejéről.
A 90 éve született Bessenyei Ferenc emlékére Zsurzs Éva 1967-es alkotását, a Fekete István regényéből készült A koppányi aga testamentuma című játékfilmet vetíti december 27-én 12.40-től a csatorna. Ezen a napon tűzi műsorára az m2 a Menekülő ember című filmet (16.40) Tolnay Klárival és Ajtay Andorral a főszerepben, és Ingmar Bergman korai alkotását egy svéd vándorcirkuszról, a Fűrészpor és ragyogást (23.00).
Népszerű családi mozik és sorozatok is szerepelnek az MTV karácsonyi kínálatában. A Twist Olivért egy 2007-es, 6 részes feldolgozását, Charles Dickens regényének filmadaptációját december 24-e és 26-a között vetíti minden nap 14.45-től a m2-es csatorna. Johnny Depp, Kate Winslet és Dustin Hoffman főszereplésével mutatja be december 24-én az Én, Pán Péter című varázslatos mozit az m1 (20.00), ugyanitt A karácsonyi látogató című filmet láthatják a nézők 22.30-tól. Az m2 A szerelem hullámhosszán című amerikai vígjátékkal várja szenteste a nézőket, a főszereplők Tom Hanks és MegRyan.
December 25-én a Bibliához hű feldolgozásban Mária történetét mutatja be a Mária, Jézus anyja című film az m1-en (01.10),az m2 pedig ekkor tűzi műsorára Doktor Zsivágó című angol tévéfilm 1. részét (21.00), a 2. epizódot másnap este vetíti a csatorna. December 26-án este az m1-en Halle Berryt láthatják menyasszonyi ruhában a nézők, Az esküvő című film (21.05) azonban inkább a múlt titkairól, mint a boldogító igenről szól. December 27-én az m1 a Valami Amerikával, Herendi Gábor filmjével kedveskedik nézőinek (21.05), az m2 pedig a Dickensregényből készült Karácsonyi ének (17.55) mellett a Rómeó + Júlia című mozival (21.00). A Leonardo DiCaprio főszereplésével készült filmben modern közegbe helyezte át Shakespeare szerelmi történetét a rendező Baz Luhrmann. Több új portréfilmet, ismeretterjesztő és dokumentumfilmet mutat be az ünnep napjaiban a Magyar Televízió. December 24-én az m1 mutatja be Bánki Ilona filmjét a Szentföld legnagyobb lovagváráról és az erődítményt feltáró magyar régészeti misszióról Margat lovagjai címmel az m1 (16.40). A legendás vadászról és utazóról, Gróf Széchenyi Zsigmondról mutat be egy kétrészes dokumentumfilmet Gróf kartárs címmel 24-én és 25-én este az m2 (19.30).
Fiatalabb nézőinek is egész napos programot kínál karácsonykor az MTV. Karácsony napján a Hótündér című cseh mesefilmet, egy újabb Hamupipőke-történetet vetít az m1 (10.25), majd Ekhnaton fáraó különc leánya, Akhesa hercegnő történetébe avat be a Napkirálynő című magyar-francia belga rajzfilm (m1, 13.10). Ugyanitt Az elvarázsolt kastély címmel látható még egy magyar mese 14.30-tól. A repülő osztály címmel egy kalandos ifjúsági filmet vetít 25-én az m1 (12.55). Nepp József és Dargay Attila filmjét vetíti A hetedik testvér címmel a nyúlcsaládba fogadott kiskutyáról december 26-án az m2 (16.45).
Több komoly- és könnyűzenei koncert teheti még emlékezetessé a karácsonyt: december 24-én Varnus Xaver és a Talamba Ütőegyüttes Jazz-Bach koncertjét vetíti az m1 (21.40), másnap a Libera gyerekkórus repertoárját ismerhetjük meg az Angyali hangok című filmből (m2, 18.30).. December 27-én Ákos jubileumi turnéjáról mutat be Ákos 40+ címmel koncertfilmet a nemzeti főadó (20.05).

A szeretet árvái a Duna Televízióban
A Duna Televízió ünnepi műsorokkal, filmklasszikusokkal, éjféli misével, a pápai Urbi et Orbi áldással, karácsonyi ismeretterjesztő filmekkel és különlegesen szép mesekínálattal várja nézőit.
December 24-én 11.30-tól kivételes vendégekkel jelentkezik a Kívánságkosár. Idén együtt ünnepeljük a karácsonyt a kecskeméti SOS Gyermekfalu kis lakóival. A műsor vendége lesz Szabó Csilla, Malek Andrea és a Madách Színház táncegyüttese, Vincze Lilla, Csernik Szende láb-bábművész, a Holdvilág Színház és még sokan mások - akik együttes erővel és sok szeretettel megédesítik a nehéz helyzetben lévők és a nézők ünnepét is…
Együttérzés, gondoskodás, figyelem - a Duna Televízió nem csak műsort közvetít karácsonykor - hanem esélyt is. A szeretet árvái című műsor célja nem kevesebb, mint hogy lélektől lélekig juttasson el üzeneteket, embermeséket reménytelenségből indult, ígéretté fejlődött gyermekekről és felnőttekről, akik jövőt adnak: szóval, tettel, anyagiakkal.
A műsor advent vasárnapjain a Kárpát-medencét bejárva adott ízelítőt nehéz sorsú gyermekek hétköznapjaiból. Az Ünnepen, december 24-én, 15 órakor a Duna Televízió stúdiójából jelentkezik, vendégük lesz Bagi Iván humorista, valamint az ismert énekes pár, Varga Feri és Balássy Betty is.
A történelmi atmoszférájú kismartoni Esterházy-kastély a helyszíne a Haydn halálának 200. évfordulója tiszteletére megrendezett koncertnek. A teremtés című oratóriumot 21.55-kor tekinthetik meg. A csodálatos előadást a zeneszerzőről szóló osztrák portréfilm egészíti ki, melyet december 25-én, 20.35-kor láthatnak a nézők, címe Hallgatott ma már Haydnt?
Filmklasszikusokkal, halhatatlan történetekkel várja nézőit a Duna Televízió karácsonykor is.
December 24-én 20.05-től Jane Austen Emma című regényének két Emmy-díjjal jutalmazott angol változatát láthatják, Kate Beckinsalelel a főszerepben. A 25-én 19.00 órától vetítésre kerülő Királylány a feleségemmel a 60 éve, 1959. november 25-én elhunyt Gérard Philipe-re is emlékezünk. Partnere Gina Lollobrigida, aki e filmmel kezdte francia filmes pályáját. A sajátos pályát befutott Mickey Rourke egyik legjobb alakítása volt az Assisi Szent Ferenc címszerepe, Liliana Cavani 1989-es nagyszabású életrajzi filmjében, amelyet december 26-án 22.45-kor mutat be a Duna Televízió.
Nem csak gyermekeknek ajánljuk a Csillagszedő Márió című, animációs elemekkel kiegészített gyermekfilmet, amely hol szívszorítóan megejtő, hol pedig könnyfakasztóan mulatságos gyermeki gondolatok varázslatos világba viszi a nézőt december 26-án, 16.25-kor.
A Csendes éj című ausztrál animációs alkotás Jézus születésének körülményeit mutatja be. A szívderítő történet, a bájos rajzok, remélhetőleg nemcsak a kicsiket, hanem az egész családot a képernyő elé vonzzák december 24-én, 8.45-kor. Olyan mesefilmekkel kényeztetjük a kicsiket, mint a Magyar népmesék, Ének a csodaszarvasról, Daliás idők, Három barát, egy eset, Oroszlánpapa és gyerekei, vagy Mirabella Mamaházimozija.
Döntőjéhez érkezett a HETED7ORSZÁG - Benedek Elek mesemondóverseny, amelyet december 25-én, 16.50-kor láthatnak a nézők. A 7 országot képviselő kis versenyzőknek a nézők szimpátiáján túl ezúttal a háromtagú zsűri - Halász Judit, Cselényi László, Gryllus Vilmos - tetszését is ki kell vívniuk.
A Duna Televízió karácsonykor is színvonalas kulturális ismeretterjesztő filmekkel várja nézőit.
A háromkirályok rejtélye című spanyol ismeretterjesztő film - melyet december 25-én,15.45-korvetít a Duna Televízió - az Újszövetség egyik legkülönösebb történetét választotta vizsgálata tárgyául. Létezteke egyáltalán és ha igen, kik voltak a „háromkirályok“? A lélegzetelállítóan izgalmas és gyönyörű dokumentumfilm teológusok, tudósok és történészek véleményét összegezve próbálja kihámozni a mesés történet mögötti valóságot.
December 24-én 17.05-kor dokumentumfilmet láthatnak A béke üzenete címmel. A „Csendes éj" minden idők legnépszerűbb és legszebb karácsonyi éneke. 300 nyelven éneklik szerte a világon. Azt már kevesen tudják, hogy a világhírű dal két alkotója Franz Xaver Gruber zeneszerző és Joseph Mohr segédlelkész. 1816-ban írta meg a 24 éves Mohr a világhírű karácsonyi ének szövegét.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?