Karácsonyi csend?

<p>Nincs a zeneiparban még egy olyan ember, aki annyira megosztaná a közönséget, mint Simon Cowell. Az angol fiatalember a brit zenei élet egyik mozgatórugója, a tehetségkutató tévéműsorok mindenhatója, egyebek mellett a több országban futó X Factor megálmodója - ott pöffeszkedik a brit változat zsűrijében.</p>

Már csak azért is lehet haragudni rá, mert a szigetországban évekre tönkretett egy hagyományt. Mint nálunk a bejgli, a briteknél úgy tartozik hozzá a karácsonyhoz a listavezető sláger, óriási presztízs az ünnepeket a rangsor csúcsán tölteni. Éves szinten a karácsony előtti napokban hárul a legnagyobb figyelem a listavezetőesélyesekre, az összesítés születésére, és persze jócskán megugrik a forgalom.
Korábban már októberben ment a találgatás arról, kik az első hely esélyesei. Aztán jött a The X Factor, s már októberben tudtuk, ki fog vezetni: a december közepén véget érő verseny győztese. Egyeseknek viszont nagyon nem tetszett, hogy megszűnt a harc az első helyért. Először tavalyelőtt indult társadalmi összefogás, de nem sikerült megakadályozni a műsor győztesének karácsonyi trónszerzését.
Két hétköznapi ember, Jon és Tracy Morter (nevüket örökre megjegyeztem) tavaly a Rage Against the Machine karácsonyinak semmiképpen sem nevezhető, 1992-es Killing in the Name című felvételét küldte versenybe, felszólította a műsor ellentáborát, hogy minél nagyobb számban vegye meg az online zeneáruházakban, és láss csodát, a rapmetált játszó zenekar legyőzte a The X Factor hatodik sorozatának győztesét, s karácsonykor listavezető volt!
Október közepén több kezdeményezés indult útjára egyazon céllal: le kell győzni az új győztest is, akinek személyére ismét csak december közepén derül fény. Egyesek metáldalt, mások valami vicceset, és vannak, akik - minő meglepetés - örökzöld karácsonyi slágert látnának szívesen a lista élén. Sőt felmerült az is, hogy a tavalyi legyőzöttet, Joe McElderryt kellene a csúcsra emelni. A jelenlegi állás szerint a Cage Against the Machine nevű kezdeményezésnek áll a zászló. Az e mögött állók azt akarják, hogy az 1992-ben elhunyt John Cage híres 4'33“ című felvétele legyen a karácsonyi listavezető -a három tételből álló (!) szerzemény 4 perc 33 másodperc csend. Gondolom, az Olvasó most nevetésben tört ki. S ha már jókedvre derítettem Önöket, felidézem azt a történetet, amely eredetileg viccnek indult: Mike Batt elhelyezett egy üres tracket A One Minute Silence címmel az általa irányított The Planets együttes 2002-es nagylemezén, szerzőnek pedig saját magát és Johnt tüntette fel. Sírás lett a vége: a John Cage örökségét gondozó alap csak egy hatalmas, nyilvánosságra nem hozott pénzösszeg fejében állt el a pertől.
A Cage Against the Machine Facebookoldala hemzseg a vicces bejegyzésektől. „Rendszeresen dúdolom ezt a dalt a könyvtárban.“ „Annál jobban tetszik, minél többet hallgatom.“ „A bulijaimon játszom a remixét.“ „Ez az egyetlen dal, amit elviselnék Susan Boyle előadásában.“ „Jó volna, ha Bob Geldof összehozna egy jótékonysági átdolgozást belőle, és egy rakás híres ember nem énekelne benne.“
Nálam bejön a kezdeményezés, bár nem tudom, hogy rádiósként felvállalhatom-e, mert mi lesz, ha a dalt kérik a Kívánságműsorban…

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?