Kapu az érintkezés felé

Budapest. A könyvtár kapu a világra mottóval rendezi meg immár 35. vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) holnaptól augusztus 16-ig Nagykanizsán – mondta el a szervezet elnöke. A vándorgyűlés jelszava kifejezi mindazt a lehetőséget, amelyet a könyvtárak magukban rejtenek – mondta Bakos Klára.

Budapest. A könyvtár kapu a világra mottóval rendezi meg immár 35. vándorgyűlését a Magyar Könyvtárosok Egyesülete (MKE) holnaptól augusztus 16-ig Nagykanizsán – mondta el a szervezet elnöke. A vándorgyűlés jelszava kifejezi mindazt a lehetőséget, amelyet a könyvtárak magukban rejtenek – mondta Bakos Klára. Az MKE elnöke kitért arra: a programmal hangsúlyozni akarják, hogy a könyvtárak – amelyek a társadalom információs alapintézményei – „kaput” nyitnak a szórakozás, a munka és a társadalmi érintkezés felé.

Az MKE képviselői nemrégiben a nemzetközi könyvtáros szövetség konferenciáján vettek részt, ahol arról győződhettek meg, hogy a magyar bibliotékákban dolgozók semmivel sincsenek lemaradva a fejlett országok tudásához, rendszereihez képest, mindösszesen a pénz tekintetében van hátrányuk – tette hozzá Bakos Klára.

A könyvtárosok vándorgyűlésén – amely szekcióüléseken zajlik majd – egyebek között arról lesz szó, hogy a könyvtárakat mint „kapukat” még jobban meg kell nyitni a felhasználók, az olvasók a társadalom előtt.

Mint mondta, a könyvtár nélkülözhetetlen eleme az „élethosszig tartó tanulásnak”, a tudásalapú társadalomnak, fontos szerepe van az esélyegyenlőség terén az információkhoz való hozzáférésben is.

A határon túli magyar könyvtárosok, valamint német és cseh szakemberek részvételével tartandó vándorgyűlésen adják át a legszínvonalasabb magyar könyv díjazására 1988-ban életre hívott Fitz Józsefről elnevezett díjat.

A tavaly megjelent kiadványok sorából az elismerést a Kincsek a nemzet könyvtárából című összeállításnak, Száraz Miklós György Magyarország csodái című könyvének, Szabó Magda: Für Elise, Gall Anthony: Kós Károly műhelye, Pap János: Hang – ember – hang, valamint Bölcsics Márta és Csordás Lajos közös munkájának, a Budapesti Krúdy-kalauz című kiadványnak ítélték oda.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?