Június a konyhakertben

Fiatal lárvák ellen
A burgonyabogár elleni készítményeket főleg a még fiatal lárvák ellen alkalmazzuk. Hatásuk ekkor a legmegbízhatóbb.

Fiatal lárvák ellen

A burgonyabogár elleni készítményeket főleg a még fiatal lárvák ellen alkalmazzuk. Hatásuk ekkor a legmegbízhatóbb. A rezisztencia elkerülése végett váltogassuk a készítményeket, pontosabban mindig más hatóanyagú szerrel permetezzünk! Napos időben a kifejlett bogarak összegyűjtésével és megsemmisítésével csökkenthetjük a tojásrakást. Gyakori jelenség, hogy a burgonyabogár lárvái a paradicsom levelein is károsítanak. Ennek magyarázata az, hogy a burgonya és a paradicsom egyazon botanikai családba tartoznak, vagyis „rokonok”. A lárvák az ebbe a családba tartozó gyomnövényeken is előfordulnak.

Rendszeresen szedjük

A zöldborsót egy-két naponként szedjük. A legkorábbi a legkedvesebb mindig, az idén meg különösen, ha a szárazság miatt van egyáltalán. A letermett töveket minél előbb szedjük fel, hogy a talajt elő tudjuk készíteni a másodvetésre.

Másodnövények

A korai zöldségfélék letermése után használjuk ki a felszabadult ágyásokat. A káposztafélék, a cékla, a csemegekukorica és a zöldbab alkalmasak másodvetésre.

Virágzáskor időszerű

A szőlő zöldoltásának kedvező ideje a virágzás kezdetével esik egybe. Általában június 20–25-ig érdemes oltani. A későbbi oltások is megerednek, de beérésük bizonytalan.

A hónap közepétől

Amikor a gumók már elérték a tyúktojás nagyságot, kezdhetjük szedni az újburgonyát. Mindig csak annyit szedjünk fel, amennyit azonnal el is fogyasztunk. A gumók ugyanis csak pár napig tárolhatók.

Kocsánnyal együtt

A szamóca illatos, ízes gyümölcseit kocsányukkal együtt csípjük le – ne tépjük – a tőről. Csak száraz gyümölcsöt szedjünk, mert a nedves igen gyorsan romlásnak indul. A szamóca nem utóérő gyümölcs, tehát teljes érésben kell szüretelni.

Védjük a naptól

A fejlődő karfiol rózsáit védjük a tűző naptól, egy-két levelét törjük a rózsára. A felső levelek összekötözése szintén alkalmas árnyékolásra. A napégette rózsák megbarnulnak.

Gyümölcsritkítás

A jól berakódott alma- és körtefák termését célszerű megritkítani, mivel a gyümölcskezdemények gyakran egy csomóban növekednek. Egy-egy csoportból legalább 2-3 gyümölcsöt neveljünk fel, a legfejlettebbeket meghagyva.

Csomózva kerül a piacra

Kezdhetjük a ceruza vastagságú sárgarépa és petrezselyem szedését. Ilyenkor az „új sárgarépa” még csomózva kerül a fogyasztóhoz. A piacon vegyesen, 1-2 szál petrezselyemgyökérrel együtt kínáljuk.

Megelőző védekezés

A lehullott középérésű és késői cseresznyét szedjük fel és semmisítsük meg. Ezzel részben csökkentjük a cseresznyelégy következő évi kártételét.

Felszedhetők a virághagymák

Az elnyílott tulipán, nárcisz, jácint virághagymáit a hónap végén már felszedhetjük. Szikkasztás, tisztítás után 20 Celsius-fok körüli száraz helyiségben tároljuk. A beteg, sérült hagymákat selejtezzük ki.

A szerző kertészmérnök

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?